04 mars 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Militanta islamister halshögg minst 50 i Mocambique

En fotbollsplan förvandlades till avrättningsplats för offren - regeringen vädjar om hjälp med terrorbekämpning.

Militanta islamister sätter skräck i Mocambique, och nu kommer rapporter om att minst 50 personer blivit brutalt halshuggna i Cabo Delgado-provinsen.

Den väpnade gruppen som utfört massakern kallar sig al-Shabab. Enligt vittnen har gruppen samlat ihop byborna i Muatide och fört dem till en fotbollsplan. Flyende fångades in och tvingades till idrottsplatsen, som förvandlades till avrättningsplats. Byborna avrättades genom halshuggning, och kropparna hackades sedan i bitar. Avrättningarna på fotbollsplanen pågick i flera dagar, från fredag till söndag, rapporterar lokala medier.

2000 har dödats

Under en annan attack sattes byn Nanjbaba i brand, och kvinnor fördes bort medan männen avrättades.

Säkerhetsstyrkor i Mocambique har bekämpat den islamistiska terrorgruppen sedan 2017. Hundratusentals människor har tvingats fly från sina hem för att undgå terrorgruppens räder. Runt 2000 människor har hittills blivit dödade i Cabo Delgado-provinsen, där muslimer är i majoritet. Cabo Delgado är rikt på bland annat naturgas, men trots detta är många i befolkningen mycket fattiga.

Regeringen ber om hjälp

Missnöjet med fattigdomen och en stor arbetslöshet har utnyttjats av terrorgruppen, som lyckats rekrytera unga män, skriver brittiska BBC. Den senaste tidens våldsvåg är den hittills värsta, enligt Sveriges Radios Afrikakorrespondent Richard Myrenberg.

Al-Shabab har, trots sitt namn, inte någon koppling till terrorrörelsen al-Shabab i Somalia. Däremot har gruppen i Mocamique svurit trohet till Islamiska staten. Regeringen i Mocambique ber nu om internationell hjälp för att komma till rätta med det eskalerande våldet och terrorn i norra Mocambique.

Inger Alestig

Inger Alestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter