Nyheter

Filippinerna ropar på hjälp efter dubbeltyfon

“Det är uppenbart att vi inte klarar det här själva”, säger en präst som uppmanar regeringen att söka stöd utomlands efter att två tyfoner dragit fram över Filippinerna.

Kyrkgolvet är översvämmat och bänkarna ligger som ett nysläppt plockepinn. Mitt i oredan bär kyrkans medarbetare Jeffey Reys bort en staty på jungfru Maria.

Bilden är tagen i Marikina, en förort till Filippinernas huvudstad Manilla, efter att de två tyfonerna Vamco och Goni dragit fram över landet. Uppemot en miljon människor har lämnats hemlösa och officiellt har 67 dödsoffer bekräftats i kölvattnet av naturkatastrofen.

Tyfonerna drog in över önationen med två veckors mellanrum, där orkan nummer två även förstörde mycket av det hjälparbete som kommit i gång.

Behöver hjälp

Den katolska prästen Antonio Labiao berättar att landet nu behöver hjälp.

– Vi vädjar till vår regering att ta hjälp från det internationella samfundet, säger fader Labiao till Vatican News.

– Det är uppenbart att vi inte klarar det här själva.

Han säger också att ingen människa ska lämnas efter i denna naturkatastrof, utan varje liv räknas.

Svenska insatser

Act Svenska kyrkan är en aktör som går in med fem miljoner kronor i detta akuta nödläge.

– En stor fråga nu är hur vi kan ordna med tillfälliga boenden till så många som möjligt utan att öka risken för att covid-19 och andra överförbara sjukdomar sprids, säger Elvira Sörman Laurien vid Act Svenska kyrkans humanitära enhet.

Svenska kyrkan säger att de via en lokal partner kan nå ut med hjälp till 40 000 människor.

Även Latinamerika drabbat

Även delar av Latinamerika har drabbats av naturens härjningar, med stora översvämningar och ödeläggelse till följd av att den kraftfulla orkanen Iota. Även här finns svenska biståndsorganisationer på plats för att bistå.

– Situationen är katastrofal. Många har förlorat allt och har inget hem att återvända till. Vi är rädda, men vi måste fortsätta skydda de allra mest utsatta människorna, säger Reina Rivera, landschef för Diakonia i Honduras via ett pressmeddelande.

---

Fakta: Naturkatastrofer

  • Filippinerna har drabbats av två mycket starka tyfoner som skapat stor förödelse i delar av landet.
  • Även delar av Latinamerika kämpar nu med naturens krafter efter att en orkan dragit fram.

---

Fler artiklar för dig