Nyheter

Han fick 80 piskrapp efter nattvardsfirande

Iraniern Zaman Fadaee deltog i nattvard där han även drack vin. Straffet blev 80 piskrapp och sex års fängelse.

Det var i söndags, den 15 november, som Zaman Fadaee tog emot 80 piskrapp efter att ha deltagit i en nattvardsgudstjänst. Händelsen uppmärksammades först av organisationen Article 18, som specialiserat sig på förföljelse av kristna i Iran, men flera nyhetsbyråer har valt att rapportera vidare.

Zaman Fadaee fick förutom 80 piskrapp även ett sexårigt fängelsestraff och sitter nu i det ökända Evinfängelset. Hur pass allvarligt skadad han blev är osäkert, enligt den information Article 18 sprider.

Andra fallet

För ungefär en månad sedan fick en annan iranier, Mohammad Reza Omidi, också 80 piskrapp för att ha deltagit i en nattvardsceremoni.

I bägge fall handlar det om konvertiter som är engagerade i en underjordisk husförsamling. Eftersom det enligt lag inte går att konvertera från islam erkänner inte Iran de här personerna som kristna, därmed bryter de mot islams regler kring alkoholförbud vilket möjliggör den här typen av straff.

Olika kristna grupper

Samtidigt finns det en kristen minoritet i Iran som är godkänd av regimen, de tillhör de historiska kyrkorna som funnits i regionen sedan länge och består främst av etniska armenier och assyrier. De har också tillåtelse att använda alkohol, exempelvis vin vid nattvardsfirande. När Irans ambassadör i Sverige, Ahmad Masoumifar, nyligen debatterade situationen i landet beskrev han därför att Iran är det säkraste landet för kristna i Mellanöstern.

Men de framväxande underjordiska kyrkorna ses inte med blida ögon från regimen, som gång på gång slår till mot denna rörelse, inte minst eftersom den främst består av före detta muslimer.

1,5 miljoner kristna

Iran är en teokrati som styrs utifrån ett shiitisk muslimsk regelverk och enligt officiell statistik är 98 procent av landets medborgare muslimer. Men det finns ett stort missnöje med hur landet styrs och medborgarna har i flera vågor protesterat, vilket också slagits ned brutalt.

Att det finns ett missnöje med det religiösa styret blev tydligt under hösten, då en stor oberoende undersökning gjordes om vad iranier egentligen tror på. Det visade sig att enbart en tredjedel av befolkningen definierade sig som shiamuslimer, det vill säga statsreligionen som regimen stödjer sig på. Omkring 30 procent sade sig vara ateister eller ville inte associeras med någon religion. Antalet kristna uppskattades till 1,5 procent av befolkningen, det vill säga över en miljon människor.

---

Fakta: Kristendom i Iran

  • Iran är en teokrati där shiaislam är statsreligion.
  • Samtidigt finns det rapporter om en växande kristen rörelse som organiserar sig i underjordiska hemförsamlingar.
  • Denna rörelse motarbetas av regimen som gång på gång delar ut långa fängelsestraff, framför allt eftersom det är förbjudet att konvertera från islam.
  • Parallellt finns det kyrkor som är godkända av regimen, historiska kyrkor som främst samlar armenier och assyrier.

---

Fler artiklar för dig