04 december 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Flera ortodoxa kyrkoledare sjuka i covid-19

Tusentals ville ta farväl av den serbiske patriarken Irinej

Tusentals sörjande samlades på söndagen i Belgrad för att ta avsked av den serbisk-ortodoxe patriarken Irinej som har avlidit till följd av covid-19.

Det är nu flera kyrkoledare inom de ortodoxa kyrkorna i sydöstra Europa som har drabbats av coronaviruset – och där flera uppenbarligen har haft ett lättsamt förhållande till smittan. Den 90-årige serbiske patriarken Irinej avled tidigare i veckan.

Han blev sjuk tre dagar efter att den 1 november ha förrättat begravningen av den ortodoxe metropoliten i grannlandet Montenegro, Amfilohije Radović. Denne hade avlidit i covid-19, och låg i en öppen kista då tusentals var på plats och ville ta farväl i kyrkan i huvudstaden Podgorica.

Sydöstra Europa drabbat

Metropoliten Amifilohije uppges tidigare under pandemin ha uppmanat människor att trotsa reglerna mot stora folksamlingar, och även andra kyrkoledare inom de ortodoxa kyrkorna kring Balkan-området uppges på olika sätt ha tagit lättsamt på myndigheternas råd kring distansering.

Även den grekisk-ortodoxa kyrkans överhuvud, 82-årige ärkebiskopen Ieronymos, vårdas sedan en tid på sjukhus i Aten för covid-19 (men sägs ha sympatiserat med myndigheternas restriktioner).

Vårdas för för samma sjukdom gör också Albaniens 91-årige ärkebiskop Anastasios, som även han finns på ett sjukhus i Aten sedan han förts dit med flyg, uppger nyhetsbyrån AP.

Fullt på sjukhus i Belgrad

Tidigare i veckan hölls en begravning i Grekland för en 62-årig biskop inom den grekisk-ortodoxa kyrkan. Han hävdade innan han dog att det inte fanns någon risk att viruset skulle sprida sig genom fortsatt nattvardsfirande i kyrkan.

I Serbien ökar antalet coronafall nu i rekordtakt, med nya toppnoteringar för smittade och döda nästan varje dag. Sedan förra veckan finns inga fler lediga sjukhussängar i Belgrad, den stad som drabbats värst av viruset.

Tog nattvard från gemensam sked

På lördagen trängdes sörjande efter serbiske patriarken Irinej i S:t Mikaels katedral i Belgrad. Många av dem kysste patriarkens plexiglastäckta kista och tog nattvarden på traditionellt vis från en gemensam sked.

För själva begravningen hade kyrkan lovat att vidta smittskyddsåtgärder. Två stora skärmar sattes upp utanför Sankt Savas katedral i Belgrad för att kunna följa ceremonin utomhus och även om folk tilläts vara inne i kyrkan fick de inte komma nära kistan.

Thomas Österberg

Thomas Österberg är reporter och stf ansvarig utgivare på Dagen.

Fler artiklar