Nyheter

Kyrka som var nöjespalats har återfått sin forna glans

Citykyrkan i Stockholm sänder digital gudstjänst på första advent från sin nyrenoverade kyrksal

Citykyrkan i Stockholm tar sin nyrenoverade kyrksal i bruk på söndag med en digital gudstjänst.
– Men vi sparar lite på krutet och väntar med en officiell invigning när vi får samlas fysiskt, säger pastor Alfred Nygren.

När Dagen når Alfred Nygren har dammet i lokalen knappt lagt sig efter det arbete som utförts under sommaren och hösten.

– Den 1 oktober fick vi tillbaka kyrkan från hantverkarna. Sedan dess har vi jobbat med att få alla teknikinstallationer, till exempel ljus, ljud och bild, på plats, berättar han.

Stolar i stället för bänkar

Kyrksalen i före detta Fenixpalatset har fått nya ytskikt i ljusa färger. Och de gamla klaffbänkarna har tagits bort till förmån för lösa stolar, vilket gör lokalen mer flexibel och användbar för olika typer av evenemang.

– Vi är jättenöjda. Ett av glädjeämnena är det vackra trägolvet som användes som dansgolv när lokalen var nöjespalats i början av 1900-talet, säger han och konstaterar att den gröna heltäckningsmatta, som tidigare låg som ett täcke över större delen av kyrksalen, är ett minne blott.

Citykyrkan i Stockholm är nyrenoverad.

De fåtaliga församlingsmedlemmar som med egna ögon hunnit se resultatet av renoveringen, har enligt Alfred Nygren kommit med lovord:

– De flesta tycker att det blivit jättefint, de är stolta och säger att de känner igen sig. Ambitionen har ju inte varit att förändra utseendet eller göra något nytt och modernt utan att fräscha upp det gamla vackra och pampiga.

Digitala sändningar av gudstjänster från Citykyrkan har pågått ända sedan i mitten av mars, när pandemin satte stopp för fysiska samlingar i kyrkorna.

Hinner ni klart med allt till första advent?

– Nej, inte allt men vi hinner få ordning på allt som kommer att synas i bild på den digitala gudstjänsten på första advent. Resten tar vi efter hand. Vi har tid på oss, för troligtvis kommer vi inte att kunna mötas till gudstjänst än på länge.

Citykyrkan i Stockholm är nyrenoverad.

Kärnverksamheten kommer först

Efter detta återstår etapp två i renoveringsprojektet där el, ventilation och värme i den övriga delen av kyrkans fastighet, ingår. Men när det arbetet startar är oklart.

– Vi har ingen tidslinje som säger när vi ska börja med det. Nu hämtar vi andan och njuter en stund av att vi kommit en bra bit på väg. Vår huvuduppgift är inte att driva ett byggprojekt – även om vi har en fantastisk kyrkobyggnad att förvalta – utan att driva en församling, säger Alfred Nygren.

Fenixpalatset, som huset kallades, byggdes 1910-12 som varietélokal och restaurang. Det köptes av Östermalms fria församling och invigdes som kyrka i november 1940. Församlingen blev 1963 City pingstförsamling och från 1983 Citykyrkan i Stockholm.

Församlingen, som är en del av Pingst – FFS, har 682 medlemmar.

Fler artiklar för dig