25 februari 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Högsta förvaltningsdomstolen blandar sig i kyrkobesöken

Är 30 personer på gudstjänst verkligen lämpligt med tanke på corona? undrar domstolen och kyrkorna håller med


Frankrikes högsta förvaltningsdomstol tar upp frågan om 30 personer ska få samlas på gudstjänster när smittspridningen av covid-19 ökar i samhället.

Hur många gudstjänstbesökare bör man ha mitt under en pandemi? Frågan är på tapeten i Frankrike, där nu Högsta förvaltningsdomstolen blandats in i den pågående debatten.

I nuläget tillåts 30 personer att delta vid en gudstjänst. En siffra som domstolen nu ifrågasätter och menar att fler ska kunna släppas in, rapporterar AP.

Bland präster inom Katolska kyrkan i Frankrike finns många åsikter i frågan, vissa präster har sagt att de tänker följa myndigheternas beslut, andra kräver att man lättar på restriktionerna och tillåter fler att gå i kyrkan. Flera biskopar har tydligt sagt ifrån att de inte tänker följa myndigheternas beslut.

Trots biskoparnas ifrågasättande öppnades många kyrkor runt om i Frankrike i söndags. I Paris hölls gudstjänster och högmässor i flera kyrkor där antalet besökare översteg den gräns på 30 personer som myndigheterna infört.

Delade meningar

Åsikterna om detta är bra eller inte skiljer sig mellan olika personer. Nyhetsbyrån AP rapporterar att många kyrkobesökare uppger att de stannar kvar i kyrkan, även om fler än 30 personer närvarar samtidigt. För andra orsakar det i stället oro och irritation när fler än 30 personer släpps in i kyrkorna.

Franska katoliker använde under den gångna helgen sociala medier för att dela med sig av sina tankar och åsikter i frågan. Flera kyrkor tillämpar en metod som innebär att de som vill besöka en gudstjänst måste anmäla sig och boka biljetter i förväg på nätet för att släppas in.

Men enligt AP verkar det inte ha hindrat fler än 30 personer att komma in i kyrkorna. Premiärminister Jean Castex förväntas komma med nya besked inom några dagar. Den nedstängning av landet, som tidigare genomförts, gäller till och med årets slut.

Fram till den gångna helgen har inga besökare tillåtits att fira gudstjänster i kyrkorna runt om i Frankrike med tanke på den ökade smittspridningen av covid-19. Drygt 52 000 personer har avlidit i Frankrike som en trolig konsekvens av det fruktade viruset, vilket är den tredje högsta dödssiffran Europa efter Storbritannien och Italien.

Thomas Manfredh

Thomas Manfredh är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter