Nyheter

Storm kring chef på Förintelsemuseet i Jerusalem

En opinionsstorm har blåst upp kring den israeliska regeringens plan att utse Effie Eitam, tidigare general och politiker på yttersta högerkanten till chef för förintelsemuseet Yad Vashem. Historiker och överlevande från Förintelsen protesterar eftersom han gjort rasistiska uttalanden riktade mot araber.

JERUSALEM. Yad Vashem, både förintelsemuseum och minnesmärke, är en respekterad israelisk institution i Jerusalem vars forskare ofta ses som världens ledande auktoriteter när det gäller Förintelsen. Dit kommer gästande presidenter och premiärminister, dit kommer skolklasser för att lära sig om historiens största rasistiska brott.

Nu anser överlevare från Förintelsen, historiker och ledare för judiska organisationer att institutionens anseende är hotat eftersom den israeliska regeringen vill utse den kontroversielle Effie Eitam till chef.

Effie Eitam

Tidigare känd som brutal militär och högerextrem politiker har han uttalat sig rasistiskt om Israels arabiska minoritet – kallat dem “cancer” – och förespråkat att majoriteten av palestinierna på Västbanken ska slängas ut.

– Jag är mycket orolig. Eitam skulle förstöra Yad Vashems grundmurade goda rykte i hela världen. Det är ovärdigt, säger Ruth Berlinger, överlevande från Förintelsen som delar sin tid mellan Israel och Sverige och som nyligen deltog i en demonstration i Jerusalem mot den planerade utnämningen.

– Vi protesterar mot hans omdömeslösa och rent rasistiska uttalanden vid flera tillfällen. Visserligen för rätt länge sedan men oförlåtliga, säger hon.

Hon tillägger att Eitam till skillnad från sina företrädare saknar bakgrund i kultur- och museivärlden.

Överlevare protesterar

Ruth Berlinger, 89, demonstrerade tillsammans med andra överlevande i 80- och 90-årsåldern och deras barn utanför regeringskansliet i Jerusalem. De bar plakat med texter som “Ingen plats för rasister i Yad Vashem” och “Effie Eitam, en rasist som chef för Yad Vashem – vanära och skam”.

Hon är en av få överlevande från Warszawas getto – en plats som är symbolisk för grymheterna under Förintelsens – och är verksam som föredragshållare på Yad Vashem där hon berättar om sitt livsöde för besökare från hela världen. Hennes vittnesmål finns också med i Historiska museets utställning “Speaking Memories – Förintelsens sista vittnen” från 2019, som just nu visas på Malmö museer.

– Jag har talat inför många tusen personer på Yad Vashem. Människor kommer dit för att få kunskap och svar på sina frågor, de har förtroende för den fantastiska institutionen. Den ska styras av kunskap, humanism och tolerans, inte av en politiskt belastad person, säger hon och understryker att chefen för Yad Vashem måste vara politiskt neutral och inte stå för långt till vänster eller höger.

Hon och andra som protesterar är oroliga för att utnämningen av Eitam kan utnyttjas till att angripa Yad Vashem och Israel av personer som är fientligt inställda till Israels politik.

– Jag mycket rädd för den ökande antisemitismen i världen, vi behöver Yad Vashem mer än någonsin. Det ska vara en av alla aktad institution som på ett humanistiskt och pedagogiskt sätt undervisar om Förintelsen. För en sådan institution är Effie Eitam helt olämplig, säger Ruth Berlinger.

Ruth Berlinger protesterar mot Effie Eitam, den föreslagne nye chefen för Yad Vashem.

“Skulle vara en skamfläck”

I ett internationellt upprop protesterar 750 forskare i judisk historia samt chefer för judiska och Förintelsemuseer mot den tilltänkte nye chefen.

– Det är mer än ett kolossalt misstag, det är en tragedi. Att utnämna Eitam skulle vara en skamfläck för Yad Vashems rykte och historia, säger den amerikanska forskaren Deborah Lipstadt, en av världens ledande förintelseforskare, till New York Times.

Zeev Elkin, Israels minister för högre utbildning som är ansvarig för Yad Vashem, säger att han står fast vid sitt val vilket regeringen måste godkänna. Han har kallat kampanjen mot Effie Eitam för “hycklande” och styrd av politiska krafter.

“Eitam har ägnat större delen av sitt liv åt betydande insatser för staten Israel och han har många kvalifikationer”, skriver Elkin i ett uttalande till Jerusalem Post.

Effie Eitam, som lämnade en ministerpost 2005 i protest mot att Israel utrymde Gaza, säger till nyhetsbyrån AP att han verkar för enhet och samförstånd och att han är intresserad av posten om han får den.

– De som beslutar kommer otvivelaktigt att överväga alla aspekter av nomineringen, säger han.

---

Fakta: Minnesmärke och museum

  • Yad Vashem bildades 1953 och ligger på en kulle i Jerusalem.
  • Det är Israels officiella minnesmärke för Förintelsens offer samt museum och forskningscenter.
  • Yad Vashem delar ut utmärkelsen “Rättfärdig bland folken” till icke-judar som räddade judar under Förintelsen. Hittills har runt 27 000 personer erkänts om “rättfärdiga”, bland dem tio svenskar med Raoul Wallenberg i spetsen.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig