19 april 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Betlehem ligger öde inför julfirandet

Folkfesten uteblev och det traditionsenliga öppnandet av julsäsongen i Jesus födelsestad blev en händelse för de närmast sörjande.

Det brukar vara liv och rörelse under julen i staden där Jesus föddes. Många pilgrimer vill besöka platsen och den lilla staden på Västbanken i det palestinska självstyret brukar så här års livas upp rejält.

Men i år ekar det tomt utanför Födelsekyrkan. Coronapandemin har omöjliggjort att människor i större skala reser hit och nu väntar en annorlunda jul.

Grantändning inleder

Själva julsäsongen brukar invigas med pompa och ståt, då julgranen ska tändas i skenet av fyrverkerier. Så även i år, även om stämningen i lördags inte var som vanligt. Ett fåtal lokalbor var på plats för att bevittna festligheterna ute på det torg som ett normalt år brukar vara packat med folk.

Den palestinske premiärministern Mohammed Shtayyeh följde julgranständningen via en tv-skärm på sitt kontor, och ska också därifrån ha tänt granen från distans. På Twitter skickade han en liten julhälsning, med hopp om en bättre framtid “i ett fritt och välmående Palestina”.

Staden har dött

Men det verkade vara svårt att uppbåda någon större entusiasm i en stad som till stor del lever på turism, med julen som den största magneten. Hotellen är i år tomma, souvenirerna förblir osålda, restaurangerna saknar gäster.

- Bethlehem har dött, beklagar sig Maryana al-Arja till AP.

Hon äger ett av stadens hotell och har tvingats boka av sällskap efter sällskap som hade planerat att komma över julsäsongen. Nu har hon tvingats att säga upp stora delar av personalen.

Nedstängning

Samtidigt har de palestinska myndigheterna beordrat en nedstängning av samhället för att begränsa smittspridningen, troligtvis kommer den att gälla över hela julen. 620 personer i det palestinska självstyret har dött i Covid-19 och 65 000 har testats positivt.

Endast ett fåtal religiösa ledare kommer att få resa in till staden och hålla julgudstjänster, men Betlehem kommer under julen vara mer av en spökstad.

---

Fakta: Betlehem

  • Betlehem är en liten stad som ligger på Västbanken och ingår i det palestinska självstyret.
  • Staden är världskänd eftersom det var här Jesus föddes.
  • Flera kyrkor finns i staden, som sedan länge haft en förhållandevis stor kristen befolkning.

---

Jacob Zetterman

Jacob Zetterman är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter