17 september 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Alliansmissionens nya ledare: Det här är vår stora utmaning

Föreslagen samfundsledare pekar på behovet att plantera församlingar på nya platser

Halvbild: Ulf Häggqvist, föreslagen till ny missionsföreståndare i Svenska Alliansmissionen.
Han är undersköterska i botten – och har jobbat i olika typer av församlingar: på landsbygd, i storstad och i småstad. Nu har Ulf Häggqvist ställt sig till förfogande som ny samfundsledare i Svenska alliansmissionen.

Uppdraget som församlingskonsulent på Svenska alliansmissionens samfundskontor i Jönköping verkar vara en bra ingång för att bli ledare för hela samfundet. Åtminstone kommer Ulf Häggqvist, 56 år, in samma väg som nuvarande missionsföreståndaren Kjell Larsson – om han nu blir vald vid Alliansmissionens årskongress under Kristi himmelsfärdshelgen nästa år.

I helgen föreslogs han av SAM:s styrelse som enda kandidat till posten som missionsföreståndare – och förslaget ska nu ut på remiss till församlingarna.

– Det känns stort och roligt att få förtroendet. Och så känns det utmanande på samma gång, säger Ulf Häggqvist när Dagen når honom efter styrelsens beslut.

När kontakt med församlingar

De senaste sex åren har han varit församlingskonsulent inom Alliansmissionen, ett uppdrag som innebär att han har kontakt med samfundets drygt 150 församlingar och arbetar med stöd och rådgivning till deras pastorer i samband med rekryteringar.

– Jag har samtal med alla våra pastorer årligen, så jag känner dem personligen. Jag har också besökt många församlingar i samband med gudstjänster och pastorsinstallationer, och på det sättet fått en god inblick, säger Ulf Häggqvist.

Vill bygga laget

Som ledare beskriver han sig som en “teambyggare” som gärna vill jobba tillsammans och vara lyssnande. Som predikant kallar han sig eftertänksam i stilen – reflekterande.

Ulf Häggqvist menar också att kyrkorna behöver vara engagerade i samhällsdebatten, och förespråkar “det goda samtalet”. Han beklagar den polarisering som han tycker försvårar samtalet.

I Nässjö växte Ulf Häggqvist upp. Föräldrarna var med i Allianskyrkan och han gick i söndagsskola, scouter och tonårsgrupper. Så “alliansare” är han mer eller mindre med modersmjölken.

Halvbild: Ulf Häggqvist, föreslagen till ny missionsföreståndare i Svenska Alliansmissionen.

När det gäller stora utmaningar framåt för den rörelse han nu kan bli ledare för pekar Ulf Häggqvist på behovet av att bilda nya församlingar på nya platser.

– Vi har en stor utmaning att dela evangeliet så att människor förstår och kan ta till sig, något vi står inför ihop med övriga kristenheten. Medan demografin är sådan att människor har flyttat från landsbygd och mindre samhällen är det fortfarande där vi i Alliansmissionen har de flesta församlingarna.

Han vill se nya församlingar såväl i Småland, där samfundet är starkt, som i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö, där det redan finns påbörjade arbeten.

Diakonalt arbete och miljöengagemang

Ulf Häggqvist lyfter också fram att Alliansmissionen har en tradition att våga förändra verksamhetsformer, samtidigt som man håller Jesuscentrerad undervisning och Bibeln högt. Här skulle han vilja förstärka det sociala och diakonala arbetet. Vidare lyfter han fram behovet av att jobba vidare med skapelse- och miljöfrågorna, något som ligger i visionsarbetet för 2025.

I grunden är han utbildad undersköterska och har jobbat några år på sjukhus och på ett boende för dementa. Men efter pastorsutbildning på Korteboskolan var han i 22 år församlingspastor inom samfundet. Först i fyra olika landsbygdsförsamlingar runt omkring Oskarshamn. Sedan i en ganska nystartad förortskyrka i Hisings Backa i Göteborg och därefter i småländska småstaden Vetlanda.

– De tre församlingsmiljöerna var väldigt olika. Jag ser det som en tillgång att ha fått med mig den bredden av erfarenheter och förståelse för att jobba i olika miljöer. Det har jag redan haft väldig nytta av.

Hur vill du beskriva dig själv som person?

– Jag är nog en ganska positiv och engagerad människa som älskar Jesus och älskar människor. Jag uppskattar familj, släkt och vänner och gillar att umgås med människor i alla åldrar.

Har du tvekat när du fått frågan att bli Alliansmissionens ledare?

– Det är klart att jag har funderat mycket. Som Tage Danielsson sa någon gång: “Utan tvivel är man väl inte riktigt klok.” Men jag har landat i att jag ställer mig till förfogande, och jag gör det med glädje, säger Ulf Häggqvist.

---

Fakta: Ulf Häggqvist

Bor: I byn Smörevik ett par mil söder om Jönköping.

Familj: Gift med Helena sedan 30 år. Vuxna barnen Joel 28 och Matilda, 26.

Fritidsintressen: Fixa i trädgården, promenader i naturen, umgås med vänner, laga lite mat.

Senast läst bok: “Fräls oss från ondo” av Fredrik Lignell och Helen Västberg.

---

Thomas Österberg

Thomas Österberg

Thomas Österberg är reporter och stf ansvarig utgivare på Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Nyheter