19 september 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Försökte elda upp domkyrka från 1000-talet

En kvinna i 20-årsåldern står anklagad för skadegörelsen


Natten till onsdagen försökte en kvinna sätta eld på dörren till den välkända norska domkyrkan från 1000-talet. Skadorna blev lyckligtvis små efter tilltaget, säger Björgvin Thorsteinsson, direktör för Nidaros domkirkes restaureringsarbeider.

Kvinnan som nu står anklagad för att ha försökt tända eld på kyrkan greps tidigare i veckan i Trondheim för tre mindre bränder. Hon släpptes då efter ett utfärdande om anmälningsplikt, men natten mot onsdagen försökte hon skapa ytterligare en brand, genom att tända på dörren på den välkända Nidarosdomen, rapporterar tidningen Vårt Land.

Grov skadegörelse

Nu står kvinnan anklagad för sammanlagt fyra händelser, som beskrivs som grov skadegörelse. Larmet i kyrkan gick 23.45, och lyckligtvis fungerade både larm och brandvarnare perfekt, säger Björgvin Thorsteinsson. Brandkåren var snabbt på plats, och skadorna blev därför små.

– Vi är väldigt glada för att det inte blev större skada, säger Thorsteinsson.

Han berättar att riskerna för att något liknande angrepp kan ske på kyrkan alltid “finns i bakhuvudet” hos dem som jobbar med vård och underhåll av kyrkan, och att man därför är noga med sådant som brandlarm.

Näst störst i Norden

Nidarosdomen i Trondheim är Nordens näst största domkyrka (störst är Uppsala domkyrka). Den är ett älskat turistmål, och används också flitigt som gudstjänst- och konsertlokal. Just nu pågår renoveringsarbete av kyrkan, som invigdes 1070.

Inger Alestig

Inger Alestig

Inger Alestig är reporter på Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Nyheter