25 februari 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Premier League bekämpar antisemitism i sina egna led

Är ett led i fotbollsligans pågående arbete med att komma till rätta med olika typer av diskriminering


Engelska fotbollsligan Premier League – inklusive mästarlaget Liverpool – antar en internationellt vedertagen definition av antisemitism.

Rasism och diskriminering har länge varit ett stort problem inom den världsvida fotbollen. Nu gör Premier League ett försök att bekämpa antisemitism inom sina egna led. Detta genom att godkänna den definition av antisemitism som Den internationella alliansen till minne av Förintelsen, IHRA, arbetat fram.

Den lyder: “Antisemitism är en viss uppfattning av judar som kan uttryckas som hat mot judar. Retoriska och fysiska yttringar av antisemitism riktas mot judiska eller icke-judiska personer och/eller deras egendom samt mot de judiska samfundens institutioner och utrymmen för religiöst bruk.”

Vill befrämja mångfald

I ett pressmeddelande förklarar Premier Leagues ledning att man gör detta som ett led i “ett pågående arbete för att befrämja jämställdhet och mångfald, samt att bekämpa alla former av diskriminering inom fotbollen”, rapporterar Jerusalem Post.

– Att vi anammar IHRA:s definition av antisemitism gör det möjligt för oss att mer framgångsrikt ta itu med varje antisemitiskt beteende som riktas mot våra klubbar och vår personal, säger ligans arbetande styrelseordförande Bill Bush i en kommentar.

Tillkännagivandet kan ses mot bakgrund av att engelsk fotboll arbetar med att få bort rasism och diskriminering, både från läktarna och fotbollsplanerna.

Premier League samarbetar med Roman Abramovich, ägare av Londonklubben Chelsea och själv jude, i flera olika projekt som syftar till att få bort antisemitismen inom fotbollen. I oktober antog Argentinas fotbollsförbund IHRA:s definition och flera nationella fotbollsförbund kan komma att göra samma sak.

Ett 30-tal länder i världen, däribland Sverige, har anammat IHRA:s definition av antisemitism.

Thomas Manfredh

Thomas Manfredh är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter