Nyheter

Restriktioner förlängs över julhelgen

Fler än åtta är fortfarande förbjudet - men ny lag ska göra restriktioner rättvisare

Regeringen förlänger restriktionerna för gudstjänster över julhelgen. Samtidigt ska en ny pandemilag göra det möjligt att stänga köpcentrum och restauranger.
– Regeringen behöver utökade befogenheter, sa kultur- och trossamfundsminister Amanda Lind (MP).

I slutet av november infördes begränsningarna som förbjöd allmänna sammankomster med fler än åtta personer samlade. Nu står det klart att restriktionerna blir kvar även över jul och nyår.

–Situationen har inte förbättrats och därför kommer denna mycket hårda restriktion ligga kvar, sa statsministern Stefan Löfven (S) under en presskonferens i tisdags.

Tidigare har Folkhälsomyndigheten - genom lokala allmänna råd - gjort enskilda bedömningar i olika regioner beroende på situationen. Nu slopas den regionala indelningen och råden blir nationella eftersom smittspridningen bedöms vara allvarlig i alla regioner.

“Åtta är normen”

Precis som tidigare inskärpte statsministern att restriktionerna även bör gälla för offentliga tillställningar och sociala situationer, där ordningslagen som reglerar allmänna sammankomster inte går att tillämpa.

– Kom ihåg att åtta är den nya normen för alla sociala situationer, inklusive för jul- och nyårsfirande. Läget är fortsatt mycket allvarligt, sa statsministern.

Ändå har inte alla hörsammat det – och frågan om vilka tillställningar som täcks av lagen har vållat het debatt mellan olika sektorer. Medan kyrkorna och kulturlivet har fått se sina sammankomster inställda eller kraftigt kringskurna har köpcentrum och restauranger kunnat fortsätta att driva sin verksamhet med endast lättare smittskyddsåtgärder.

Ny pandemilag

I onsdags presenterade regeringen förslag på en ny pandemilag för att komma till rätta med problemet. Förslaget innebär att allmänna sammankomster, däribland gudstjänster, och offentliga tillställningar, som nattklubbsevenemang, ska falla under samma lag. Dessutom ska lagen täcka andra områden som restauranger och affärer. Det ska ge regeringen möjlighet att justera öppettider eller till och med stänga verksamheter helt.

– I ett allvarligt läge görs bedömningen att regeringen behöver utökade befogenheter för att kunna besluta om mer långtgående åtgärder, som nedstängningar av butiker, kollektivtrafik och shoppingcenter, sa kultur- och trossamfundsminister Amanda Lind (MP) när lagförslaget presenteras.

Nu går lagen ut på remiss till över 100 instanser innan beslut fattas senare i december.

---

Fakta: Pandemilag

  • Pandemilagen föreslås att införas 15 mars 2021 och vara i ett år framåt.
  • I våras stiftades en tillfällig lag, men den kom aldrig till användning innan den löpte ut i somras.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig