Utrikes

Katolska kyrkan på Kuba uppmanar till dialog

“Goda nyheter för kubaner skulle vara att intolerans får ge vika”

Katolska kyrkan på Kuba, den enda politiska samtalspartnern som erkänts av landets kommunistiska regering, uppmanade på lördagen till “dialog och förhandling” två veckor efter en sällsynt protest mot bristen på yttrandefrihet i landet.

I en julhälsning sa den kubanska kyrkans biskopskonferens, enligt nyhetsbyrån AFP, att “goda nyheter för kubaner skulle vara att intolerans får ge vika för en sund mångfald, dialog och förhandling mellan de som har olika åsikter”.

Kuba har den senaste månaden skakats av ett uppror i Havanna. Upprinnelsen var att polis, utan husrannsakan, gick in i rapparen och regimkritikern Denis Solís hem. Solís protesterade högljutt och dömdes kort därefter till fängelse. Detta fick i sin tur en grupp konstnärer att hungerstrejka och den 27 november tog sig över 300 musiker, konstnärer och författare till kulturdepartementet där de demonstrerade för ökad yttrandefrihet.

Företrädare för departementet gick till slut med på att ta emot 30 av demonstranterna, men dagen därpå kallade myndigheterna manifestationen för en amerikansk komplott.

Den 6 december träffade Kubas regering unga konstnärer som, enligt regeringen, inte hade låtit sitt arbete påverkas av “revolutionens fiender”. AFP uppger att mötet var ett försök att marginalisera demonstrationen den 27 november.

Fler artiklar för dig