28 februari 2021

En tidning på kristen grundNyheter

“Vatikanen riskerar att långsamt gå i konkurs”

Tiden i fängelse har blivit bok av Vatikanens tidigare ekonomichef

Vatikanens tidigare ekonomichef, kardinal George Pell, frikändes i våras efter att ha dömts för sexbrott. Nu har han gett ut en bok om sin tid i fängelse och han varnar för att Vatikanen kan drabbas av stora ekonomiska problem framöver.

Enligt 79-årige George Pell är den stora utmaningen för Vatikanen att mikrostatens finanser inte är i balans. Nyhetsbyrån Reuters uppger att underskottet i år beräknas bli mer än 500 miljoner kronor och på sikt hotas Vatikanens pensionsfond av ett betydligt större underskott.

– Den stora utmaningen som ligger framför Vatikanen är att den långsamt håller på att gå i konkurs. Det är lite överdrivet, (men) det sker långsamt, säger han i en intervju med Reuters.

Detta är också i linje med journalisten Gianluigi Nuzzi som i en bok förra året skrev att Vatikanen riskerade att vara bankrutt år 2023.

George Pell tillägger att han grundar sina åsikter på offentligt tillgänglig information.

– Det går inte att fortsätta (ekonomiskt) så här i all framtid, säger kardinalen till Reuters.

Tvingade bort externa revisorer

2014 utnämnde påve Franciskus den tidigare ärkebiskopen i Sydney till chef över Vatikanens nyinrättade ekonomisekretariat. George Pells uppdrag var att få ordning på Vatikanens finanser.

Men Pell stötte på motstånd från vissa av Vatikanens tjänstemän – och i synnerhet den italienska kardinalen Angelo Becciu, då vice statssekreterare – som ville att Vatikanavdelningarna skulle fortsätta att kontrollera sina egna medel. Enligt Reuters tvingade han bland annat bort externa revisorer som Pell hade anlitat och även Vatikanens första egna revisor.

Sommaren 2017 anklagades George Pell för flera fall av sexuella övergrepp mot barn i Australien och han återvände då till sitt hemland. I december 2018 fälldes han, mot sitt nekande, för brotten och i mars 2019 kom domen: sex års fängelse.

Pell överklagade domen två gånger och i april i år frikändes han av en enig högsta domstol i Australien. Samtidigt släpptes han efter 405 dagar i fångenskap.

Under fängelsetiden skrev kardinalen dagbok och nyligen släpptes en memoarbok som berättar om kardinalens tid bakom lås och bom.

“Det var inte som en semester”

Enligt katolska magasinet Crux inleds boken den 27 februari 2019, Pells första dag i fängelse, där han placerades i isoleringscell för att skyddas från andra fångar. Pell beskriver sin dagliga rutin: den förödmjukande kroppsvisiteringen, svordomar från fångar som han aldrig ser, begäran om en borste för att sopa sin cell som avslås. Men enligt Crux beskriver Pell också glädjeämnen: tekannan och tv:n som han får ha i cellen, ett extra glas mjölk från en vakt samt solen under den dagliga timmen utomhus.

– Det var jobbigt, det var inte som en semester, men jag vill inte överdriva hur svårt det var. Men det fanns många mörka stunder, säger han till Reuters.

I efterdyningarna till den juridiska processen i Australien har en rad australiska medier stämts för sin rapportering av anklagelserna mot George Pell. Medierna har tillbakavisat kritiken, men förra veckan meddelade the Guardian att en domare hade slagit fast att det inte kan uteslutas att fel har begåtts vilket i sin tur kan leda till en rättegång under 2021.

Har stämt veckotidning

Samtidigt har Angelo Becciu också hamnat i rejält blåsväder. I september avskedades han av påve Franciskus efter anklagelser om nepotism och förskingring. Angelo Becciu har också anklagats för att ha fört över pengar till Australien under rättegången mot Pell. Enligt italienska medieuppgifter gick pengarna eventuellt till en av individerna som anklagade kardinalen för övergrepp, men detta har tillbakavisats av båda sidor.

I likhet med George Pell har Becciu även valt att gå till angrepp mot medierapporteringen. Den 18 november stämde han en italiensk veckotidning på motsvarande drygt 100 miljoner kronor eftersom han anser att tidningen har förstört hans rykte och möjlighet att bli påve genom att publicera grundlösa anklagelser om att han skulle ha överfört pengar från Vatikanen till sin egen familj. Enligt nyhetsbyrån AP vill att Becciu att skadeståndet ska gå till hjälpverksamhet.

Johannes Ottestig

Johannes Ottestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter