Nyheter

Kristet bistånd stoppas i jakt på terrorpengar

Västafrikahjälpen kan inte längre skicka pengar till pingströrelsen i Burkina Faso

Bertil Johansson, Västafrikahjälpen, framför lastbil som tillhör Second Handbutiken Återbruket Gropen.
Västafrikahjälpen har bara 25 000 kronor kvar på sitt konto i Burkina Faso. Men banken tillåter sedan i oktober inte den kristna biståndsorganisationen att skicka pengar till pingströrelsen i landet. Rädsla för terrorfinansiering ligger bakom.
– Det är absurt, säger Bertil Johansson, grundare av Västafrikahjälpen.

Signaler kommer till Dagen om att flera lokala församlingar och mindre biståndsorganisationer har fått liknande problem att skicka hjälppengar utomlands. De större hjälporganisationerna har samtidigt fått det betydligt krångligare att föra över biståndsmedel. Det gäller exempelvis pingströrelsens biståndsgren PMU, som har valt att byta bank för att kunna fortsätta sända pengar till andra länder.

– Nästan varje vecka har jag samtal från församlingar som inte längre kan skicka sina pengar och som undrar om vi kan hjälpa dem, säger Jeanette Kruse, avdelningschef för ekonomi hos PMU.

Ett par miljoner kronor om året har Västafrikahjälpen, med kontor i Fjugesta utanför Örebro, skickat till Burkina Faso de senaste elva åren, där Bertil Johansson har varit missionär i många år. Pengarna distribueras via pingströrelsen i landet och går till sjukvård vid en uppbyggd ögonklinik, sjukvårdsutrustning, utbildning för fadderbarn, miljöbistånd med solenergi och trädplantering med mera.

Rädsla för penningtvätt

Men från 1 oktober kan Västafrikahjälpen inte längre föra över pengar. Handelsbanken, där organisationen har sitt konto, har nyligen stoppat överföringar till ett 50-tal länder. Bakom ligger EU:s och USA:s hårdare krav på bankerna att ha koll på vart deras kunders pengar tar vägen – för att medlen inte ska hamna i penningtvätt eller finansiera terrorverksamhet. Utifrån detta anger banken “affärsmässiga” skäl för att dra in sina tjänster i länderna.

För Västafrikahjälpen har det blivit ett akut problem när pengar inte längre kan föras över från Sverige.

– Just nu skulle vi behöva betala ut löner och annat där nere i hjälpverksamheten. Jag vet inte hur vi ska lösa det, säger Bertil Johansson.

I Burkina Faso arbetar Västafrikahjälpen med sjukvård, fadderverksamhet, bekämpning av ökenspridning och jordbruksutbildning. På bilden pågår en ögonundersökning.

Sysslar inte med terror – hjälper offer

Han menar sig ha god koll på hur de insamlade pengarna används i landet. Bertil Johansson har tillstånd av pingströrelsen i Burkina Faso att själv via datorn gå in på bankkontot där nere för att se att pengarna kommer fram och vart de tar vägen. Han känner mottagarna personligen sedan många år.

– Där nere är pingströrelsen en jätteorganisation och en välkänd och trovärdig mottagare. Det är absurt att pingströrelsen skulle syssla med terror. När en miljon människor har tvingats fly från jihadiströrelsen uppe i norr är det i stället pingströrelsen som får ta hand om internflyktingarna, säger han.

För över pengar via London

Även Läkarmissionen bekräftar att de numera har väldigt svårt att göra utbetalningar till sina biståndsländer. Mikael Artmark, ekonomichef, uppger att organisationen exempelvis överför pengar via en form av valutahandel i London för att få det hela att fungera.

– Framför allt är det länderna i Afrika som drabbas hos oss. Men så här långt lyckas vi ändå få fram de pengar vi skickar, säger Mikael Artmark.

Läkarmissionen får nu förfrågningar från mindre hjälporganisationer om de kan hjälpa till med pengaöverföringar – något de dock sagt nej till, precis som PMU.

Påverkansarbete behövs

Jeanette Kruse hos PMU uppger att hon har tagit upp de nya svårigheterna med utlandsbetalningar med både Sida och Svenska missionsrådet.

– Det här drabbar i princip alla biståndsorganisationer. Här behövs ett påverkansarbete också mot myndigheter och politiker. Vi ser stora risker för bistånd och humanitär verksamhet framöver om det här knips åt ännu hårdare, säger Jeanette Kruse.


Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig