Nyheter

Biståndsminister Peter Eriksson (MP) lämnar politiken

Han är en av Miljöpartiets tungviktare. Men nu kastar Peter Eriksson in handduken.

– Jag slutar i dag som minister i den rödgröna regeringen, inledde biståndsminister Peter Eriksson pressträffen där han meddelade att han avgår.

Sedan gjorde han en snabb genomgång av sin långa politiska karriär, med början att det var han som faktiskt lanserade begreppet “rödgrön” år 2008.

Peter Eriksson är en av Miljöpartiets mest erfarna politiker som även tidigare har varit språkrör. Han avslutar nu sin politiska karriär, där han den senaste tiden som biståndsminister försvarat den svenska hållningen, inte minst enprocentsmålet.

En lämplig tidpunkt

Han lämnar nu regeringen med motiveringen att det inom kort kommer en regeringsombildning och att han själv inte tänkte ställa upp i kommande val.

– Jag kommer inte att göra en ny valrörelse. Det blir lämpligt att göra det här just nu, sa Peter Eriksson under pressträffen.

Miljöpartiet håller just nu på att utse ett nytt kvinnligt språkrör och det är när den processen är klar som Stefan Löfven kommer att ombilda regeringen, då även miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) kliver av.

Miljön i fokus

Peter Eriksson hann på pressträffen summera sin egen hållning till politiken, att det viktiga är att inte gå omkring och ha rätt åsikter på distans utan att det handlar om att kliva fram och ta ansvar för att förändra.

Han förklarade också att miljö- och klimatfrågor är det som borde stå i centrum för Miljöpartiet. Även om det är viktigt att ha ett brett program och driva på i exempelvis migrationsfrågan är det trots allt miljöfrågorna som måste prioriteras.

---

Fakta: Peter Eriksson

  • Peter Eriksson är en av Miljöpartiets genom tiderna viktigaste politiker.
  • Nu har han aviserat sin avgång som biståndsminister.
  • Tidigare har han varit språkrör för partiet, men även jobbat i kommuner och i EU-parlamentet.

---


Fler artiklar för dig