Utrikes

Dom mot tysk högerextremist efter synagogedåd

Ett år och två månader efter attacken mot en synagoga i tyska Halle får i dag den misstänkte gärningsmannen, en tysk högerextremist, sin dom.

Tyskland — Det var den 9 oktober 2019 som mannen försökte gå till angrepp mot en synagoga, men misslyckades med att ta sig in. Han sköt i stället ihjäl en förbipasserande kvinna och en man på en kebabrestaurang.

Inne i synagogan befann sig över 50 personer, som den då 27-årige gärningsmannen enligt åklagaren planerade att döda. Åtalet gäller två fall av mord och flera mordförsök i vad åklagaren Kai Lohse beskriver som "det vedervärdigaste antisemitiska dådet sedan andra världskriget", enligt Mitteldeutscher Rundfunk (MDR).

Rättsprocessen har pågått i ett halvår. Döms mannen riskerar han livstids fängelse och säkerhetsförvaring, en påföljd som kan dömas ut för brottslingar som anses särskilt farliga för allmänheten.

Attentatet i Halle är ett av flera rasistiskt motiverade våldsdåd i Tyskland de senaste åren. De har utlöst en politisk debatt om huruvida hoten från högerextrema har underskattats. I slutet av 2019 fanns enligt underrättelsetjänsten BFV omkring 32 000 aktiva högerextremister i landet, nästan 8 000 fler än året innan. 13 000 av dem betraktas som våldsbenägna.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig