28 september 2021

En tidning på kristen grundUtrikes

Dom mot tysk högerextremist efter synagogedåd

Ett år och två månader efter attacken mot en synagoga i tyska Halle får i dag den misstänkte gärningsmannen, en tysk högerextremist, sin dom.

Den åtalade för attacken vid en synagoga i Halle förs till rättssalen i tyska Magdeburg under en av de första rättegångsdagarna, i juli.

Tyskland — Det var den 9 oktober 2019 som mannen försökte gå till angrepp mot en synagoga, men misslyckades med att ta sig in. Han sköt i stället ihjäl en förbipasserande kvinna och en man på en kebabrestaurang.

Inne i synagogan befann sig över 50 personer, som den då 27-årige gärningsmannen enligt åklagaren planerade att döda. Åtalet gäller två fall av mord och flera mordförsök i vad åklagaren Kai Lohse beskriver som "det vedervärdigaste antisemitiska dådet sedan andra världskriget", enligt Mitteldeutscher Rundfunk (MDR).

Rättsprocessen har pågått i ett halvår. Döms mannen riskerar han livstids fängelse och säkerhetsförvaring, en påföljd som kan dömas ut för brottslingar som anses särskilt farliga för allmänheten.

Attentatet i Halle är ett av flera rasistiskt motiverade våldsdåd i Tyskland de senaste åren. De har utlöst en politisk debatt om huruvida hoten från högerextrema har underskattats. I slutet av 2019 fanns enligt underrättelsetjänsten BFV omkring 32 000 aktiva högerextremister i landet, nästan 8 000 fler än året innan. 13 000 av dem betraktas som våldsbenägna.

Tidningarnas  Telegrambyrå

TT

TT är Sveriges största nyhetsbyrå.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar