09 mars 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Boris Johnson: Fantastiskt att se kristna gå samman

Kyrkor i Storbritannien samverkar för att dela ut julklappar till behövande

Storbritanniens kyrkor har delat ut en miljon julklappar i en nationell kampanj. Initiativet hyllas av premiärministern Boris Johnson.
– Det är fantastiskt att se våra kyrkoledare och kristna gå samman, säger premiärministern.

Under coronapandemin har kyrkor i Storbritannien samverkat i ett initiativ som heter Love Your Neighbour. Församlingar över hela landet från olika samfund har arbetat tillsammans för att hjälpa utsatta. Bakom initiativet ligger bland annat Nicky Gumbel, grundaren av Alphakursen.

Hyllades av politiker

I jultid har de satsat extra hårt med en Love Christmas-kampanj. Med hjälp av lokala volontärer och församlingsmedlemmar har kyrkorna delat ut en miljon julklappar till utsatta runt om i Storbritannien. Initiativet hyllas av landets högsta politiker.

– Under hela året har vi sett trosbaserade grupper göra ett otroligt jobb genom att uppmana samhället att sluta upp bakom de isolerade och ta oss igenom den här tuffa tiden, säger Boris Johnson i en video på Twitter.

– I jultid är det fantastiskt att se våra kyrkoledare och kristna gå samman i Love Christmas-kampanjen för att dela ut otroliga en miljon julklappar till dem som behöver det, fortsätter premiärministern.

Även oppositionsledaren Keir Starmer från Labour talade om hur troende kan inspirera andra att göra gott.

– Vi kan lära från religiösa institutioner och välgörenhetsorganisationer som har lett vägen när det gäller att återställa samhörigheten i samhället. Love Christmas är ett exempel på hur vi kan visa medkänsla i praktiken, säger han.

Projicerades på kyrkan

Kampanjen blev också uppmärksammad i stort format – bokstavligt talat – när dess budskap projicerades över hela Sankt Paulskatedralen i centrala London.

Dessvärre kommer få britter att få tillfälle att besöka katedralen – eller andra kyrkor – i jul. Boris Johnson har tvingats deklarera att julfirandet måste ställas in i stora delar av Storbritannien som en följd av att coronaviruset breder ut sig igen.

---

Fakta: Love Your Neighbour

  • Initiativet är startat av organisationen The Church Revitalisation Trust, som har samlat kyrkor och kristna grupper för socialt arbete under pandemin.
  • Medan Love Your Neighbour har arbetat under hela pandemin är Love Christmas deras kampanj under julen.
  • Kampanjen leds av Tom Jackson, som sedan tidigare driver den kristna välgörenhetsorganisationen Resurgo.

---

Johannes Stenlund

Johannes Stenlund är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter