03 mars 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Arkeologisk upptäckt kopplar Getsemane till Jesu tid

Ett rituellt bad har hittats under en utgrävning i trädgården i Jerusalem

Arkeologer har hittat ett rituellt bad i Getsemane som kan dateras till Jesu tid. Det är det första fyndet från tidsperioden på platsen.
– För första gången någonsin har vi arkeologiska bevis på att det fanns något här vid den tidpunkten, säger arkeologen Amit Re’em.

Trädgården Getsemane, belägen vid Olivbergets fot i Jerusalem, har en viktig roll i Bibelns evangelier som platsen där Jesus förråddes före korsfästelsen. Fram tills nu har dock den historiska platsen inte visat spår från tiden när Jesus levde och tidigare utgrävningar har mestadels producerat fynd från andra historiska epoker.

Nu har en ny upptäckt ändrat på det. Israeliska arkeologer vid myndigheten för utgrävningar har nämligen hittat ett judiskt rituellt bad – en mikve – på platsen och daterat det som ungefär 2 000 år gammalt. Teorin är att badet användes för människor som skulle rena sig när de var på väg att bege sig till det judiska templet högre upp på berget.

Trappsteg intakta

Själva badet i sig är inte det som väcker arkeologernas uppmärksamhet. Enligt arkeologen Amit Re’em, som har deltagit i utgrävningen, finns det dussintals rituella bad från samma tidsperiod i Israel. Det är placeringen i Getsemane som gör det till en stor upptäckt.

– För första gången någonsin har vi arkeologiska bevis på att det fanns något här under Jesu dagar, säger Amit Re’em enligt The Times of Israel.

Badet ska vara i relativt gott skick med de översta trappstegen intakta. Amit Re’em menar att fyndet stärker teorin att det ska ha funnits en oljepress på platsen, vilket namnet Getsemane, härlett från arameiskans ord för oljepress, indikerar.

Viktig pilgrimsplats

– Enligt den judiska lagen behöver du vara ren om du producerar vin eller olivolja. Så det finns en stor chans att det fanns en oljepress här under Jesu tid, sa Amit Re’em.

Utgrävningen har också resulterat i andra fynd. En kyrka från bysantinsk tid som fanns mellan 600-talet och 800-talet har hittats liksom ett kloster från korsfarartiden och det visar, enligt arkeologerna, att Getsemane länge har varit en viktig pilgrimsplats för kristna.

---

Fakta: Getsemane

  • Getsemane är en trädgård vid Olivbergets fot i Jerusalem.
  • Enligt evangelierna går Jesus till trädgården för att be under sista kvällen före korsfästelsen. Där förråds han också senare och tillfångatas.

---

Johannes Stenlund

Johannes Stenlund är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter