06 mars 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Amanda Lind: Jag saknar gudstjänsterna

Kulturministern är den som begränsat antalet kyrkobesökare och tackar samfunden för uthålligheten

En vanlig jul går Amanda Lind (MP) på julotta och gärna julkonserter i kyrkan. I år har hon, tillsammans med en stor del av Sveriges befolkning, saknat dessa sammankomster. Nu riktar hon ett stort tack till alla trossamfund för omställningen.

På sin facebooksida har Amanda Lind, minister för kultur, demokrati och idrott, lagt ut en bild på sig själv besökandens Kalmar slottskyrka. I inlägget uttrycker hon en saknad över att inte fått gå i kyrkan i år.

– Själv har jag verkligen saknat den fysiska adventsgudstjänsten, julkonserterna, julkrubban och julottan, skriver hon.

– Men jag är tacksam över att det har funnits möjlighet att ta del av olika digitala lösningar, streamade mässor, att musiken har kunnat lyssnas på. Det har skänkt glans och innerlighet till mitt julfirande, även om saknaden efter kyrkorummet, dofterna och gemenskapen såklart funnits där.

Amanda Lind är den minister som haft dialog med kristna trossamfunds företrädare under coronaåret. I samband med införandet av åttapersonersgränsen i slutet av november, höll hon en pressträff specifikt för religiösa ledare, där bland andra pingstledaren Daniel Alm och ärkebiskop Antje Jackelén medverkade och gav information. Daniel Alm fick påminna om att de strängare restriktionerna är en skarp inskränkning av mötesfriheten.

– Men vi accepterar den på grund av pandemin, sa han då.

Nu riktar Amanda Lind ett “stort tack” till alla trossamfund, för arbetet detta pandemins år.

– Ni som under stora påfrestningar gjort ert yttersta för att ställa om, för att fortsätta finnas där, ge stöd till utsatta, bidra med andlig gemenskap och hopp till många. Det betyder så mycket, skriver hon på Facebook.

– Det märks inte minst under högtider som denna, avslutar Amanda Lind.

Josefin Lilja

Josefin Lilja är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter