18 oktober 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Domkyrkorna ringer extra för pandemins offer

På nyårsafton ringer landets domkyrkor ut pandemiåret en extra gång

Sveriges domkyrkor kommer att ha en extra klockringning på nyårsafton. Anledningen är att hedra de som har avlidit i pandemin - och ingjuta hopp om ett bättre 2021.
– Det finns skäl att särskilt uppmärksamma det förestående årsskiftet, säger ärkebiskop Antje Jackélen.

Varje nyårsafton ringer landets domkyrkor i klockorna vid tolvslaget för att ringa ut det gamla året och hälsa det nya välkommet. Ceremonin direktsänds i Sveriges radio i en nyårstradition som går många år tillbaka. Även i år kommer kyrkorna att ringa vid midnatt – men det kommer också att ske en extra klockringning för att markera slutet på ett märkligt år.

Vill minnas avlidna

Några timmar tidigare på kvällen kommer nämligen klockorna i Svenska kyrkans alla 13 domkyrkor att ringa i tio minuter för att hedra pandemins offer.

– Det är ett exceptionellt år som går mot sitt slut. Alla världens länder har påverkats av coronapandemin. Tydligare än annars har vi sett att vi, trots allt som skiljer oss åt, är en enda mänsklighet som lever under samma himmel, säger ärkebiskop Antje Jackelén i ett pressmeddelande, och menar att det bör märkas även i kyrkorna på nyårsafton.

– Det finns skäl att särskilt uppmärksamma det förestående årsskiftet. På tröskeln till det nya året kommer därför samtliga domkyrkors klockor att ringa för att minnas dem som lämnat oss under året som gått, och för att samla våra tankar och känslor kring det som förenar oss som människor, fortsätter ärkebiskopen.

Andra kyrkor deltar

Klockringningen kommer att hedra minnet av dem som avlidit under pandemin, men också ingjuta hopp om bättring när 2020 går mot sitt slut.

– Kampen mot viruset och dess mutationer kommer att fortsätta även under 2021 och kräva uthållighet och mod. Samtidigt finns ett befogat hopp att vacciner ska påskynda processen mot allt lindrigare restriktioner, säger Antje Jackélen.

Sveriges största kyrkklocka, Storan i Uppsala, kommer att delta i klockringningen – men ringningen är inte bara förbehållen domkyrkorna. Även andra kyrkor kommer att delta, skriver Svenska kyrkan.

---

Fakta: Klockringning på nyårsafton

  • Många kyrkor väljer att ringa i klockorna vid tolvslaget, däribland Svenska kyrkans alla domkyrkor.
  • I år kommer det att ske två klockringningar, en klockan 18.00 och en vid midnatt.
  • I radio har klockringningen direktsänts sedan 1950.

---

Johannes Stenlund

Johannes Stenlund

Johannes Stenlund är reporter på Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar