25 februari 2021

En tidning på kristen grundNyheter

”Avstå från att delta i gudstjänster, bönesamlingar eller andra ceremonier”

Mycket har sagts under året som gått. Här är 33 minnesvärda citat som dykt upp i Dagen.

“Alla människor där ute i kyrkor och kapell som har tänkt på mig med varma tankar och böner, det har gjort en väldig skillnad för mig. Det har påverkat mitt tillfrisknande helt enkelt.”

Roland Utbult, musiker och KD-politiker, tackar för bönerna efter att ha tillfrisknat från covid-19, vilket senare skulle starta en stor debatt om bön verkligen hjälper.

“Stanna hemma i år. Avstå från att delta i gudstjänster, bönesamlingar eller andra ceremonier.”

—  Kulturminister Amanda Lind (MP) håller pressträff inför första advent.

Läs hela texten från pressträffen


“Det har nog funnits tillfällen när vi haft våra funderingar om att byta till ett namn som vanliga människor kan förstå.”

Pastor Robert Åkerlund berättar att Elimförsamlingen i Örnsköldsvik trots allt väljer att ha kvar sitt namn från 1882, plus att man på senare tid lyckats återerövra namnet Elim.


“Vi ställer inte in, vi ställer om.”

—  Citatet som använts av i stort sett alla år 2020.


“Det kom som en chock. Jag hade inte en tanke på att jag bröt mot lagen när jag bokade biljetterna.”

73-åriga Kerstin Larnesjö berättar om när hon blev kallad till polisförhör misstänkte för människosmuggling efter att hon hjälpt flyktingar ta tåget från Sverige till Tyskland.


“Jag kunde komma från en fullständig misär situation hemma eller i skolan och åka direkt och ställa mig och hålla en föreläsning för folk. Om de bara visste, brukade jag tänka då.”

Equmeniakyrkans avgående kyrkoledare Sofia Camnerin intervjuas om sin bok “När larmet tystnar hörs tonen” och hur socialtjänsten fick ta hand om “det underbara barnet”.


“Det går inte att få ihop evangeliet med att säga ‘vi vill inte ha svarta på våra gudstjänster’. Ändå fanns det kyrkliga ledare i mitt samhälle som sa just det.”

Juristen om MR-kämpen Bryan Stevenson intervjuas i Dagen och berättar om situationen för svarta i USA.


“Jag blev lite chockad, det här hade jag aldrig upplevt förut. Så jag tog av mig korset och stoppade det i fickan.”

En 15-årig elev ombads att ta sig sitt kors under skolfotograferingen, vilket sedan DO-anmäldes.


“Jag lovade Gud att han fick använda mig så ofta han ville. Jag finns ännu till hans förfogande.”

—  94-åriga Mani Mattsson var med och spelade piano då ålderdomshemmet Edsätra firade gudstjänst i samband med att besöksförbudet upphävdes i oktober.

Läs hela artikeln


“Hur än orosmolnen utvecklas över tid så tyder mycket på att solidariteten i vår kyrka kommer att prövas.”

Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén talade om kyrkans krympande ekonomi inför Kyrkomötets öppnande.


“Så gott som varje tisdag har vi sjungit på två–tre ställen, varje gång under någons balkong, vid ett hyreshus eller ett äldreboende, i någons trädgård eller vid en samlingsplats.”

Helén Olsson berättar om den nybildade gruppen “Corona sju”, senare fick hon pris som Årets medmänniska på DagenGalan för att med sången glädja människor som hamnat i ofrivillig karantän.


“Vi ser fram emot att bli upplysta.”

Göran Reierstam och Jacob Andelius laddar upp inför “Den stora kristna flyktingdebatten” som de själva tagit initiativ till och som Dagen TV-sände.


“Det är klart att man helst vill ha sina barn sittande nära, men så fungerar inte livet.”

Ulf Ekman om att sonen Benjamin Ekman blir munk stationerad i franska Lyon, med begränsad tillgång till mobilen och internet.


“Självklart saknar jag Sverige och alla jag älskar. Det är ett offer att leva långt från dem. Men jag tror att dessa relationer samtidigt blir djupare och starkare om jag verkligen följer kallelsen att bli den Gud kallar mig att vara.”

Benjamin Ekman om hur det är att bli munk.


“Gud är bara en bön bort och Gud kan använda alla. Det har jag upplevt i mitt eget liv.”

—  Hillsongs pastor Andreas Nielsen gästade podden Dagens människa i september.

Lyssna på hela podden


“Han har gjort en hjälteinsats.”

Kyrkoherde Gunnel Alvhäll hyllar Nael Sufan som avstyrde en brandattack mot 1100-talskyrkan Heliga kors kyrka i Ronneby.


“Det är högtidligt.”

“Ja, vi har längtat efter att få komma hit.”

Birgit Eriksson och Gun-Britt Algelin är tillbaka i kyrkan i slutet av augusti efter nästan ett halvårs coronauppehåll, men bara 50 personer fick släppas in i Södertörnskyrkan i Huddinge.


“Jag är en troende kristen, men jag vill bestämma själv när jag har mina andakter och med vem.”

En organist i Svenska kyrkan ogillar att hon som anställd tvingas att vara med vid andakterna och menar att kyrkan allt oftare förvandlar personalen till församlingen.


“Det känns som ett Hiroshima 2.0.”

—  Den libanesiske pastorn Said Deeb var på väg till ett bönemöte 60 kilometer från Beirut då han hörde den stora explosionen i hamnen.

Läs hela artikeln.


“Det verkar ibland som att jag nästan har slagit näven i bordet och sagt att så här måste man tro, så här måste du vara, det är bara heterosexuellt umgänge som är okej. Men det har jag absolut aldrig gjort.”

EFS-prästen som först avkragades av domkapitlet i Luleå, sedan friades av Överklagandenämnden, efter att ha pratat om samkönade relationer med sina konfirmander på ett sätt som inte uppskattades av alla.


“Jag trodde att han skulle döda mig, han säger till mig på mitt språk ‘du är smutsig, du ska dö’.”

—  Hossein Hosseini attackerades i juli utanför Grindtorpskyrkan i Stockholm, där han blev skuren i armen efter att en man först hade siktat med kniven mot halsen.

Läs hela artikeln


“Jag kan dansa som i Fortnite.”

Prästen Mats Nygård i Överkalix avslutade en digital andakt med att visa hur man dansar som en präst.


“En människa med demenssjukdom är för mig lika mycket värd som en människa utan demenssjukdom.”

Geriatriker Yngve Gustafson försvarar alla människors lika värde även under en pandemi, han blev under året prisad på DagenGalan som årets opinionsbildare.


“Jag behöver gemenskap och någon att prata med. Visst kan jag följa gudstjänster via datorn, men det ger inte samma sak. Jag behöver den mänskliga kontakten av kött och blod.”

Pseudonymen “Sture” som är över 70 år och coronaisolerad berättade i somras om sin situation.


“Om du inte kan ha kul med din tro, vad kan du då ha kul med?”

—  Den amerikanske prästen Timothy Pelc började välsigna församlingsmedlemmar med en vattenpistol efter att coronapandemin slagit till i våras.

Läs hela artikeln


“Det är en sak att arbeta engagerat med detta, men ändå på lite distans. Och en annan sak att plötsligt själv vara en av de anhöriga­ som står där i plastdräkt och försöker låta bli att klappa om sin sjuka mamma.”

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson intervjuas i Dagens människa, senare under året avled hans mamma Karin i covid-19.


“Den högre matematiken är inte min styrka. Jag lovade tre månader, men det blev tre år. Tre välsignade år.”

Pingstpastor Jack-Tommy Ardenfors, 78 år, intervjuades i februari om sitt liv, bland annat hur han en gång i tiden lovade att hjälpa till i pingstförsamlingen i Nynäshamn.


“Jag hör om otroligt fina insatser från kyrkor och andra religiösa samfund nu.”

Stefan Löfven intervjuas i Dagen inför påsken.


“Leendet från våra systrar med Downs syndrom är ett stort budskap av hopp för många familjer.”

—  Syster Line berättar om den första kommuniteten i Katolska kyrkan för kvinnor med Downs syndrom, belägen i Le Blanc i Frankrike.

Läs hela artikeln


“Skydda dina barn med ett offer. Ge 2 020 kronor och tro på Gud.”

Den amerikanske pastorn Dionny Baez dök upp i den kristna tv-kanalen Visjon Norge i början av coronapandemin där hans vädjan om pengar försvarades, men det slutade med att flera aktörer valde att bryta samarbetet med kanalen.


“Vi har bett speciellt för Sverige, att Gud ska använda Jimmie Åkesson och att Gud ska göra Sverigedemokraterna till det största partiet.”

Lars Enarson blandar in politik då han på sin Youtube-kanal berättar om den kommande bönekonferensen i Solna.


“Jag fick ett samtal från en mamma. Hon hade inte kunnat ge sina barn mat på några dagar. Folk svälter ihjäl nu.”

—  George Joseph på hjälporganisationen Caritas varnade i våras för vad som händer i Sverige bland utsatta under coronapandemin.

Läs hela artikeln


“Drivkraften i grund och botten är bara Jesus.”

Therése Sandström som tillsammans med sin man Joakim bildar duon “Hope” som i år fick Utbultstipendiet.

Jacob Zetterman

Jacob Zetterman är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter