Nyheter

Var fjärde person ska hålla sig nykter på nyår

Fler unga än medelålders väljer att avstå alkohol, visar ny Sifoundersökning

23 procent av svenskarna planerar en vit nyårsafton i år. Coronaåret med inställda fester och försiktighet gentemot andra kan vara en bidragande orsak till att avstå.

Det är framför allt unga som i högre grad kommer att avstå från drickande under årets sista dag. Hemmafesterna har av förklarliga skäl inte samma plats under detta nyårsfirande, vilket kan vara en bidragande orsak. Enligt en ny Sifoundersökning, beställd av Viktväktarna, är det betydligt fler unga än äldre som firar nyktert: 27 procent i åldrarna 16–34 år väljer ett helnyktert nyår. Det kan jämföras med 24 procent av de som är 35–55 år. De minst nyktra tillhör ålderskategorin 56-79 år – där avstår 20 procent, visar undersökningen.

– Under rådande omständigheter känns det positivt att så många väljer att fira ett vitt nyår. Det är självklart inget fel i att fira in det nya året med lite bubbel eller annan alkohol man uppskattar, men i år mer än någonsin förr gäller det att göra det med stor försiktighet för att inte riskera sin egen eller andras hälsa, säger Karin Nileskog, kostexpert på Viktväktarna.

Fler kvinnor än män avstår alkohol

Det är fler kvinnor än män som väljer att hålla sig nyktra på nyår. 26 procent av kvinnorna svarar nej på frågan om de kommer att dricka, men endast 21 procent av männen.

Enligt en liknande Sifoundersökning, som gjordes förra året, på uppdrag av IQ, tycker varannan svensk att det är viktigt att det serveras alkohol i samband med nyårsfirandet. Samtidigt menade två av tre att deras nyårsfirande skulle bli bättre, eller lika bra, om de drack mindre alkohol.

Den nya undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 18–29 december 2020. Totalt intervjuades 1225 personer i åldern 16–79 år.

Josefin Lilja

Josefin Lilja

Josefin Lilja är reporter på Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig