28 februari 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Heldigital nyårsfest för unga

Pingst ungdomspastorer storsatsar för att kunna bjuda på festival även detta coronanyår

Just nu pågår Unite21 – den heldigitala nyårsfestivalen. Men hur får man festivalkänsla när allt ska ske via skärmar? Det blev en utmaning för arrangörerna.
– Jag är imponerad över kreativiteten och det nytänk som pågått, säger Mattias Maxstad, pastor Jönköping pingst.

Först kollade man intresset. Skulle Sveriges pingstungdomar, och även andra, vara intresserade av en digital nyårskonferens? Skulle de vilja delta? Den interna undersökningen som gjordes visade att majoriteten av de tillfrågade gav tummen upp. Då gällde det bara att hitta rätt forum.

– En av de stora utmaningarna för oss har varit att få till festivalkänslan, konstaterar Mattias Maxstad, pastor och vice föreståndare i Jönköping pingst.

– Vi har ett fantastiskt gäng ungdomspastorer och andra som gett järnet för att göra sitt bästa och vi har använt oss av plattformen “Discord”, en gamingplattform, förklarar han. Och på unite.stream visas alla gudstjänster live.

Plattform för socialt umgänge

Via plattformen kan man ta sig runt på “festivalområdet”. Man kan få förbön eller själavård i videorum, man kan lära känna nya vänner i andra rum, det finns olika tävlingar, lekar, spel …

– Alltså, du måste gå in och kolla! utbrister Mattias Maxstad plötsligt när han räknar upp de möjligheter som finns för den som deltar i Unite21. Det märks att han är stolt över vad arrangörerna lyckats skapa under detta märkliga år.

Nyårsfestivalen är gratis och vänder sig till både kristna och mindre kyrkvana ungdomar. Arrangörernas ambition har varit att skapa en både attraktiv och interaktiv festival, som pågår sedan i tisdags och fram till på fredag. Alla gudstjänster kommer också att ligga kvar på hemsidan för den som vill kolla senare.

Det är tack vare flera företag, enskilda församlingar och bidrag från Pingst Ung som festivalen har kunnat genomföras gratis, förklarar Mattias Maxstad.

– Det kändes som en för hög tröskel att ta betalt av ungdomar för onlinematerial.

– Vi är tacksamma för alla som bidragit, det märks att många tycker det är viktigt att unga får möta Gud.

För hur mycket interaktiva chattar, spel eller memes det än kommer bjudas på under festivaldagarna, så är det att få ungdomar att rikta blicken mot Jesus som är hela syftet. Unitekonferensen, som återkommande arrangeras på olika håll i Sverige, har alltid stått på flera ben: gudsmötet, att få praktiska verktyg, fokus på uppdraget och bjuda på årets fetaste fest.

Hur hoppas ni att deltagarna ska göra – ska de umgås framför skärmen hela tiden?

– Vi tänker att det är en öppen festival, precis som en vanlig, där man kommer och går. Vi hoppas också att man ska kunna bjuda in sina kompisar. Våra böner är att Jesus ska gå genom rutan, att människor ska sitta hemma, följa med, få förbön och känna att Han verkligen är närvarande.

Vågar nytt steg

Första dagen var det 350 som direkt loggade in för att delta. Hur många det blir under hela konferensen vill inte Mattias Maxstad gissa på, det är inte heller det viktiga.

– Vi måste prova detta. Jag har hört så många församlingsledare prata om att det varit svårt att nå ungdomarna under hösten när allt har varit online. Vad är vårt svar på det; att lägga ner? Nej, vårt svar måste vara att försöka, för Gud ger aldrig upp. Jag tror det är många ungdomar som vill lägga all synd och det man bär på bakom sig inför det nya året. Då kan Unite21 kanske få vara det tillfället – en kyrka helt enkelt.


---

Fler nyårssatsningar

  • Församlingen Arken sänder live: nyårsgala på nyårsafton, predikan av Linda Bergling på nyårsdagen och den 3 januari och den 6 januari kvällsmöte, via församlingens hemsida, Youtube och Facebook. Under vissa av mötena går det att ringa in och ge en jul- eller nyårshälsning som läses upp i direktsändning.
  • Korskyrkan i Umeå firar på nyårsafton att församlingen startade för 80 år sedan. Jubileet firas genom programmet “Korskyrkan Umeå 80 år” som finns att se på Korskyrkans Youtubekanal från midnatt på nyårsafton och framåt.

---

Josefin Lilja

Josefin Lilja är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter