16 oktober 2021

En tidning på kristen grundInrikes

Två döms för våldsnatten på kyrkogård i Solna

Två unga män döms till långa fängelsestraff för den omtalade händelsen på en kyrkogård i Solna förra året, där två tonårspojkar utsattes för omfattande och förnedrande våld under en hel natt. Tonåringarnas berättelser är starka, mycket trovärdiga och tillförlitliga, säger tingsrättens domare.

Pojkarna berättar att de tvingades ner i gropar där de täcktes över med jord och grenar.

Solna — De båda männen, 18 och 21 år gamla, döms för människorov, grov våldtäkt, grov misshandel, rån och övergrepp i rättssak, meddelar Solna tingsrätt.

Påföljden blir 9 års fängelse för 21-åringen och 5,5 års fängelse för 18-åringen. Fängelsestraffets längd reduceras för 18-åringen på grund av hans ålder.

Enligt tingsrätten är det bevisat att pojkarna under kvällen och natten mellan 22:e och 23:e augusti blev knivstuckna, sparkades och fick ta emot åtskilliga slag, däribland med en spade.

Pojkarna tvingades av sina kläder, fick sina fötter och armar bundna samt försedda med munkavel. De har även tvingats ned nakna i gropar och där blivit övertäckta med pinnar.

“De har fått motta åtskilliga hot om att de skulle dö och begravas”, skriver tingsrätten.

Händelseförloppet på kyrkogården pågick under nio timmar och brotten har en prägel av förnedring, menar tingsrätten.

Mycket trovärdig berättelse

Det var först framåt klockan åtta på morgonen som pojkarna lyckades fly och träffade en person som hjälpte dem att ringa polisen.

Chefsrådmannen Lena Hjelmtorp i Solna tingsrätt säger enligt ett pressmeddelande att tonåringarnas berättelser har varit starka, mycket trovärdiga och tillförlitliga samt har fått starkt stöd av de fynd och den tekniska bevisning som åklagaren presenterat.

De dömda männen ska även betala skadestånd till tonåringarna.

Tidningarnas  Telegrambyrå

TT

TT är Sveriges största nyhetsbyrå.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar