21 april 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Kyrkoherdar: Riskabelt med öppna kyrkor under pandemin

Allt fler inom Engelska kyrkan ifrågasätter de nya restriktionerna - eftersom smittspridningen ökar i Storbritannien

I Storbritannien får kyrkor hålla öppet, och det är fritt fram att samlas till gudstjänster. Fel, anser flera kyrkoherdar i Engelska kyrkan som tycker att människors hälsa äventyras och att kyrkorna riskerar att bidra till att smittspridningen ökar i samhället.

När pandemin startade i våras stängdes kyrkorna i Storbritannien, precis som i Sverige, men de öppnades igen när pandemin lugnade sig under sommaren. Och så har det fortsatt. Men hur vettigt är det att kyrkorna tillåts vara öppna, när samhället i övrigt till stora delar är nedstängt?

Det undrar allt fler kyrkoherdar och präster inom Engelska kyrkan. Framför allt riktar sig kritiken mot premiärminister Boris Johnson och myndigheterna, som i sina senaste riktlinjer för hur pandemin ska bekämpas, som trädde i kraft i veckan, undantar kyrkorna från total nedstängning.

Varnar för riskerna

Flera kyrkoherdar och präster har offentligt ifrågasatt rimligheten i detta. Störst verkar kritiken vara i områden med stor smittspridning och många dödsfall, som till exempel i London, där restriktionerna mot offentliga tillställningar är som hårdast.

En av de skarpaste kritikerna är kyrkoherden Katie Thomas i Malden i norra London. Hon menar att kyrkornas öppethållande innebär en risk, inte minst mot bakgrund av de utmaningar som den nya mutering av coronaviruset, som upptäckts först i Storbritannien, innebär.

– De kyrkor som hålls öppna nu när pandemin når sin klimax sätter inte minst sina församlingsmedlemmars liv på spel, säger hon till Daily Mail som citeras av Church Times.

Förbud mot körsång

I de nya rekommendationerna, som började gälla i onsdags, talas bland annat om två meters avstånd mellan kyrkobesökare, inget mingel efter gudstjänsterna och förbud mot körsång: endast en person åt gången får sjunga, helst bakom en plexiglasskiva, skriver BBC.

Något tak för hur många som får fira gudstjänst tillsammans finns dock inte, och allt fler inom Engelska kyrkan ifrågasätter detta. Jeremy Fletcher, kyrkoherde i Londonstadsdelen Hampstead, efterlyser en större tydlighet i direktiven från politiker och myndigheter.

– Jag önskar att regeringen hade förbjudit alla samlingar i kyrkorna, förutom enskild bön, säger han och hävdar att inte ens de mest rigorösa försiktighetsåtgärder är tillräckliga för att rå på det virus som påverkar hela samhället.

Myndigheter får beröm

Andra, som prästen Jody Stowell i Harrow Weald, är lite mer försiktiga och ger beröm till den de lokala politikerna som tydligt sagt att kyrkorna enbart bör användas till det absolut nödvändigaste, som begravningar.

– Jag har förståelse för att Engelska kyrkan på nationell nivå inte vill peka med hela handen. Men konsekvenserna av att lämna över beslutet till lokala församlingar blir att många präster känner sig tvingade att fortsätta bjuda in till gudstjänster i sina kyrkor, även om de egentligen inte vill, säger hon.

Endast ett av de totalt 42 stiften i Engelska kyrkan - stiftet i Chelmsford norr om London – har gett rådet till sina församlingar att enbart erbjuda gudstjänster på nätet.

Enligt den senaste statistiken har drygt 81 000 personer avlidit i Storbritannien på grund av coronaviruset, vilket är en av de högsta siffrorna i världen.

Thomas Manfredh

Thomas Manfredh är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Dagens poddar