21 april 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Över 100 fick böter under gudstjänst

Polisen avbröt gudstjänst i frikyrka

En kyrka i Tyskland arrangerade gudstjänst med över 150 deltagare. Polisen tvingades ingripa och utfärdade böter till både arrangören och besökarna.

I staden Herford i nordvästra Tyskland har det rått utegångsförbud och strikta regler för möten under de senaste veckorna för att få stopp på coronavirusets spridning. Den tysk-ryska frikyrkan Gemeinde Jesu Christie bortsåg dock från det och arrangerade en gudstjänst med över 150 deltagare.

När polisen kom till platsen ska deltagarna ha saknat munskydd, brutit mot förbudet att sjunga och misslyckats med att hålla avstånd. Det ledde till att gudstjänsten avbröts och 111 gudstjänstdeltagare fick 250 euro i böter efter att ha brutit mot den tyska smittskyddslagen. För församlingens pastor uppgår boten till 5 000 euro för att ha arrangerat gudstjänsten.

Kallade till möte

Kyrkan får hård kritik av politiker och medier i Tyskland som ifrågasätter församlingens attityd till restriktionerna och menar att det inte är första gången som församlingen struntar i reglerna.

– Jag rapporterade saken till ordningskontoret redan 16 augusti. Mellan 30 och 50 bilar brukar komma till kyrkans gudstjänster. Vi får anta att på grund av det stora antalet människor i lokalerna kan de nuvarande coronareglerna inte följas, säger en granne till kyrkan som den tyska tidningen Westfalen-Blatt har talat med.

Även kyrkans samfund är starkt kritiskt. Efter händelsen kallade biskop Johann Preisel, ordförande i frikyrkoorganisationen Freikirchlichen Christengemeinden, till möte med församlingens pastor.

– Jag sa till honom att sådant beteende var oacceptabelt och misskrediterade alla frikyrkor. Precis som Herfords borgmästare förväntar jag mig att församlingen ber om ursäkt, säger Johann Preisel till Westfalen-Blatt.

Ingen ursäkt

Församlingen har dock inte bett om ursäkt utan försvarar sig i stället med att sången var förinspelad och att tillräckliga avstånd hölls under gudstjänsten.

I Tyskland pågår en diskussion om relationen mellan landets frikyrkor och Querdenken-rörelsen, en proteströrelse med bas i Stuttgart som är starkt kritisk mot den tyska coronapolitiken. I höstas publicerade Der Spiegel ett reportage som utforskade rollen som kristna församlingar spelar i rörelsen. Samtidigt har historikern Michael Lühmann påpekat att det finns stora skillnader i de tyska kyrkornas inställning till pandemin, skriver Svenska dagbladet.

---

Fakta: Coronaprotester i Tyskland

  • Querdenken – som är tyska för “lateralt tänkande” – är en rörelse av kritiker mot den tyska coronapolitiken som har arrangerat demonstrationer under 2020.
  • I rörelsen finns kopplingar till tyska församlingar, men många kyrkor har också uttryckt motstånd mot rörelsen.

---

Johannes Stenlund

Johannes Stenlund är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Dagens poddar