03 augusti 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Kritiserade Trump med sin tro och sitt svärd

I ett uppmärksammat utspel använde skådespelaren och politikern Arnold Schwarzen­egger sin katolska tro samt Conan Barbarens svärd för att kritisera partikollegan Donald Trump.

- Jag växte upp i Österrike och är väl medveten om Kristallnatten, säger Arnold Schwarzenegger i början av sitt sju minuter långa uttalande angående stormningen av Kapitolium.

Han refererar till den pogrom på judar år 1938 som skedde under nazisternas styre, strax innan andra världskriget bröt ut, och jämför händelsen med vad som hände i Washington den 6 januari.

Arnold Schwarzenegger menar att Trumpanhängarna som tog sig in i byggnaden inte bara förstörde dörrar och fönster, utan framför allt trampade de på de principer som USA står för.

Nazismen byggde på lögner

- Jag växte upp i ett land som förlorade sin demokrati, påminner Arnold Schwarzenegger.

Sedan blir han väldigt personlig och berättar om hur hans pappa efter krigets slut tog till flaskan för att slippa minnas det som hänt. Han kom hem full flera gånger i veckan och gav honom och hans mamma stryk, precis som många andra pappor gjorde under hans uppväxt.

- Jag har sällan delat det här offentligt, för det är ett så smärtsamt minne, säger Schwarzenegger.

Poängen han vill få fram var att det som hände i Österrike och Tyskland på 1930- och 40-talet, och som sedan påverkade hans egen uppväxt, startade med lögner och intolerans. Precis det som fått frodas under Donald Trumps tid vid makten.

Hänvisar till sin tro

I sitt uttalande refererar också Arnold Schwarzenegger till sin katolska tro.

- Jag växte upp som en katolik, jag gick till kyrkan, till en katolsk skola, jag lärde mig Bibeln och katekesen, berättar Arnold Schwarzenegger.

- Från den tiden lärde jag mig också något som är relevant i dag; en tjänares hjärta. Det betyder att tjäna något som är större än dig själv.

Vad Arnold Schwarzenegger efterfrågar är makthavare som ser sig som tjänare och som står för de ideal som byggt USA starkt. Det vill säga något annat än Donald Trump, som i videon pekas ut som USA:s sämsta president någonsin.

Använde svärd

Innan Schwarzenegger gav sig in i politiken var han en välkänd skådespelare och kroppsbyggare. På 1980-talet gestaltade han Conan Barbaren på film. När han nu ger sig på Donald Trump plockar han oväntat fram Conans vapen.

- Vår demokrati är precis som det här svärdet, säger han och förklarar att ju mer ett svärd härdas, desto starkare blir det.

Hyllas och kritiseras

Arnold Schwarzenegger var guvernör i Kalifornien mellan 2003 till 2011 och är precis som Donald Trump republikan. Hans uttalanden är något av den mest spetsiga kritik som kommit inifrån partiet, där flera republikanska politiker fortfarande ligger förhållandevis lågt.

Arnold Schwarzeneggers sju minuter långa sågning av Donald Trump har fått stor spridning och massor av beröm, men även kritik. Den främsta kritiken handlar om parallellerna han gör till nazismen och Kristallnatten, där han anklagas för att relativisera nazisternas övergrepp.

---

Fakta: Stormningen av Kapitolium

  • Den 6:e januari kommer att gå till historien då USA:s demokratiska hjärta, Kapitolium, intogs av missnöjda Trumpsupportrar.
  • De hade kommit till Washington på uppmaning av president Trump för att protestera mot valresultatet.
  • Att Joe Biden vann presidentvalet har varit känt i två månaders tid, men Donald Trump påstår ändå att han vann valet, trots avsaknad av bärande bevis.

---

Jacob Zetterman

Jacob Zetterman är reporter på Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Nyheter