20 oktober 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Bönevecka för kristen enhet bland kyrkor i 120 länder

“Bön ger kraft i tid av missmod och uppgivenhet”

Bönevecka för kristen enhet bland kyrkor i 120 länder.
I den ekumeniska systerkommuniteten Grandchamp i Schweiz formuleras temat för årets internationella bönevecka med Jesusorden: “Bli kvar i min kärlek”.

18-25 januari, är det återigen dags för världens största ekumeniska manifestation – Böneveckan för kristen enhet – något som uppmärksammas i cirka 120 länder över världen, i kyrkor av olika slag. Sveriges kristna råd har översatt ett svenskt material med böner och reflektioner som kan användas.

– Vi hoppas att mindre grupper ska mötas till bön, och att materialet ska användas i enskilda andakter i hemmen, liksom vid gudstjänster på nätet, säger Olle Kristenson, teologisk rådgivare på Sveriges kristna råd.

– Bönen är något som fördjupar mig själv och min relation till Gud, men som också ger kraft att dela med sig av sin tro och vara en medmänniska.

Tema från kloster i Schweiz

I år har böneveckan för kristen enhet förberetts vid det ekumeniska klostret Grandchamp i Schweiz, där ett 40-tal systrar från olika kyrkliga traditioner och länder lever tillsammans. Temat är hämtat från Jesu liknelse om vinstocken och grenarna i Johannesevangeliets kapitel 15: “Bli kvar i min kärlek så skall ni bära rik frukt”.

– Systrarna har förberett temat innan pandemin bröt ut. Men i en situation där vi lätt känner missmod och uppgivenhet är det ett budskap som jag tycker passar allt bättre: om att bli kvar i Jesus för att få kraft att leva i nuet – och kunna lyfta blicken framåt, säger Olle Kristenson.

Olle Kristenson, Sveriges kristna råd.

Såväl Kyrkornas världsråd som katolska Vatikanen står bakom den internationella böneveckan.

Söndagen 24 januari hoppas Sveriges kristna råd att många kyrkor ska förenas i den gemensamma bönen i samband med sin gudstjänst.

Thomas Österberg

Thomas Österberg

Thomas Österberg är reporter och stf ansvarig utgivare på Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar