27 februari 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Medeltida katedral har blivit vaccinationscenter

Ställ kyrkorna till förfogande för massvaccinering, föreslog nyligen den tidigare KD-ledaren Alf Svensson. I England verkar man ha lyssnat.

Kristna ledare borde ställa kyrkolokalerna till förfogande för att vaccinera svenskarna mot covid-19, föreslog nyligen Alf Svensson.

Än så länge finns det inga indikationer på att hans budskap nått fram och att kyrkorna i Sverige är på väg att bli center för massvaccination. Däremot har det redan börjat hända i England.

Katedral används

Det är i den medeltida katedralen i Lichfield, strax norr om Birmingham, som vaccinationen pågår för fullt. Människor har de senaste dagarna bokstavligt talat köat för att få komma in i kyrkan, mestadels är det äldre som står först på tur då Storbritannien rullar ut sin vaccinationskampanj.

När kyrkans representant, dekanen Adrian Dorber, kommenterar den pågående vaccineringen kallar han det den bästa nyheten som hänt under 2021.

– Att använda katedralen är lämpligt, inte bara för att den är så pass central för människor här i Lichfield, utan också för att vi kan erbjuda en stor rymd inuti byggnaden för att kunna säkerställa en trygg miljö för massvaccineringen, säger Adrian Dorber, via ett uttalande som lagts ut på Engelska kyrkans hemsida.

Böner som besvarats

Han säger att katedralen, som stod färdig på 1300-talet, under lång tid erbjudit människor hjälp och stöd.

– Vi ber varje dag för vårt land och vårt närområde, speciellt för att sjuka ska bli friska och att de sårbara ska få skydd. Därför är det helt rätt att erbjuda katedralen till detta, vilket också betyder att de här bönerna blir besvarade.

Lätt att hitta

Inte bara kyrkans eget folk verkar gilla idén om att vaccinera folk mot covid-19 inne i en stor och rymlig katedral.

– Till att börja med är byggnaden inte svår att hitta, kommenterar Deirdre Smouna som är med och vaccinerar, till BBC.

– Utöver att det här är en symboliskt viktig byggnad för området så finns det även stora utrymmen för att parkera i närheten.

Hon menar också att katedralen fungerar bra när det kommer till att hålla distansen människor emellan.

Flera kyrkobyggnader kan komma att användas de kommande veckorna då Storbritannien fortsätter sin vaccinationskampanj mot covid-19.

---

Fakta: Vaccinering mot covid-19

  • Runt om i världen har nu vaccineringen mot covid-19 börjats.
  • Det land som kommit längst är Israel, som redan vaccinerat en stor del av sin befolkning.
  • Storbritannien ligger också långt framme.
  • Sverige är en del av EU där länderna samordnar sina insatser och vaccinationen har kommit i gång i mindre skala.

---

Jacob Zetterman

Jacob Zetterman är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter