27 februari 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Första kyrkan i Storbritannien som vaccinationscentral

Lichfield Cathedral är den första katedralen i Storbritannien att användas som vaccinationscentral.

Vaccinationerna har nu påbörjats i ett coronadrabbat Storbritannien. I Lichfield nära Birmingham har den medeltida kyrkan blivit vaccinationscentral, och utanför kyrkan ringlade lång köer i fredags.

– Det känns lämpligt att använda kyrkan, inte bara för att den är ett centrum i Lichfields liv, utan också för att vi kan erbjuda stora utrymmen så att vaccinationsprogrammet kan genomföras säkert och tryggt. Vi är glada över att kunna erbjuda detta till vårt samhälle, säger kyrkoherde Adrian Dorber till Church of England, som skriver om vaccinationerna på sin hemsida.

Har bett varje dag

Lichfield Cathedral är den första kyrkan i Storbritannien som används som vaccinationscentral. I den medeltida kyrkan har man varje dag sedan pandemin började bett för landet och för dess invånare, säger kyrkoherden. Därför känns det särskilt bra att kyrkan nu får vara ett centrum för den process av helande som man nu hoppas på, menar han.

– Vi har bett särskilt för sjuka och svaga. Nu får vi vara ett hjälpmedel i det arbete som kan vara en del av svaret på våra böner, säger kyrkoherden.

Jan Mcfarlane, biträdande biskop i Lichfield, säger i ett twitterinlägg att det känns “märkligt känsloladdat” att arbeta sida vid sida med sjukvårdspersonalen.

– Att arbeta tillsammans mot en okänd fiende är en fyrbåk av hopp, säger han.

“Fantastiskt arbete”

Andra kyrkor runt om i Storbritannien står nu redo att hjälpa till i arbetet med vaccinationer. Men hälsovårdsmyndigheterna har bett kyrkor att inte själva kontakta myndigheter, utan vänta på eventuella förfrågningar om att hjälpa till. I Lichfield organiseras arbetet av Lichfield Primary Care Network. Men även kyrkans frivilligarbetare finns med och arbetar sida vid sida med sjukvårdspersonalen i katedralen. I fredags när vaccinationerna startade ringlade sig långa köer utanför kyrkan i väntan på att få sin dos av det nya vaccinet.

Konstnären Peter Walker gjorde en video som illustrerar hur det gick till i fredags. Han har publicerat videon på Twitter, och skriver i en kommentar: “Fantastiskt arbete av personal och frivilliga när hundratals människor kom för att få sin första dos vaccin”.

---

Fakta: Vaccinerar 140 personer i minuten

Vaccinminister Nadhim Zahawi har i en intervju med Sky News sagt att landet just nu vaccinerar 140 personer i minuten. Storbritannien har hittills haft bland de högsta siffrorna i världen av smittade och döda: 3,4 miljoner smittade och närmare 90 000 döda.

---

Inger Alestig

Inger Alestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter