27 februari 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Tio biskopar döda i covid-19 på en vecka

Katolska kyrkan förlorade flera företrädare till sjukdomen under samma dag

Årets andra vecka blev en av de dödligaste för Katolska kyrkan. Tio katolska biskopar dog i covid-19, varav fyra under samma dag.

Coronaviruset fortsätter att skörda offer runt om i världen – och det gäller även kyrkorna. Den andra veckan i januari blev särskilt dödlig för Katolska kyrkan, som förlorade tio biskopar under sju dagar. Allra värst var onsdagen 13 januari, då fyra av kyrkans biskopar avled samma dag i sjukdomen, skriver nyhetssajten Crux.

Coronavirusets geografiska spridning gör människor över hela världen sårbara för sjukdomen, och det gäller även den världsvida Katolska kyrkan. Av biskoparna som avled var fem från Europa – biskopar i länder som Rumänien, Skottland, Polen, och Italien – medan övriga fem var från Venezeuela, Colombia och Brasilien i Sydamerika samt Sydafrika och Zambia i Afrika.

Påven sände hälsning

En av de mest namnkunniga företrädarna som avled förra veckan var kardinal Eusébio Scheid, som var ärkebiskop i Rio de Janeiro fram till 2009. Scheid, som blev kardinal 2003, var en välkänd profil inom Katolska kyrkan i Brasilien och deltog ofta i det offentliga samtalet.

Påven Franciskus skickade en minneshälsning efter Scheids död i onsdags.

“Jag erbjuder intensiva böner för att välkomna honom in i evig glädje och trösta honom med hopp i uppståndelsen och alla som sörjer förlusten av deras älskade pastor”, skrev påven.

Förlorat många

Påven Franciskus själv tillhör som 84-åring åldersgruppen som är extra utsatt av sjukdomen, och det gör även den förra påven, 94-åringen Benedict. Förra veckan kom rapporter om att de båda påvarna har vaccinerat sig.

Under 2020 förlorade Katolska kyrkan flera av sina profiler i coronaviruset. En av dem var Reginald Foster, en amerikansk präst som också var expert på latin, som dog på juldagen. Även den ortodoxa kyrkan har varit hårt drabbad med flera patriarker som avlidit i viruset, däribland den serbisk-ortodoxa kyrkans patriark Irinej och kyrkans näst högsta ledare, metropoliten Amfilohije Radović.

---

Fakta: Tio biskopar avled

  • Tio katolska biskopar dog i covid-19 mellan 8 och 15 januari i år: Eusébio Scheid, Brasilien, Philip Tartaglia, Skottland, Oscar Rizzato, Italien, Mario Cecchini, Italien, Adam Dyczkowski, Polen, Moses Hamungole, Zambia, Luis Adriano Piedrahíta Sandoval, Colombia, Cástor Oswaldo Azuaje Pérez, Venezuela och Florentin Crihalmean, Rumänien.
  • Påven Franciskus har tidigare uttalat sig om coronaviruset flera gånger och bland annat uttryckt sig kritiskt om protesterna mot restriktioner.

---

Johannes Stenlund

Johannes Stenlund är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter