Nyheter

Nya gravstölder – nu urnor med aska

“En helt annan dimension när man faktiskt blivit av med sina anhöriga”

Församlingar på den skånska landsbygden har den senaste tiden drabbats av rad stölder. Senast försvann två gravsatta urnor i metall från Hörups kyrkogård.
– Jag kunde aldrig ana att någon skulle gå över denna gräns, säger Maria Olsson, kyrkoherde Löderups församling.

Det var på onsdagen som stölden av urnorna innehållande aska, som har stått inlåsta i ett så kallat kolumbarium, ett gravvalv med nischer avsedda för förvaring av gravurnor, upptäcktes.

Ystads Allehanda var första att rapportera om stölden och när SVT Nyheter Skåne besökte Hörups kyrkogård i Löderups församling berättade flera gravrättsinnehavare om sin oro.

– Så fort vi hörde om att det här hade hänt åkte vi hit för att se till att vi inte hade drabbats, säger en man till SVT Nyheter Skåne.

“Oroliga för sina gravplatser”

Kyrkoherde Maria Olsson förklarar att församlingen sätter stölden av urnorna från kolumbariet i samband med andra stölder som skett i församlingen, men även i många andra församlingar i trakten. Skillnaden är att det då har rört sig om metall som handtag, kranar och dekorationer på gravstenar.

Maria Olsson menar att tjuvarna har passerat en gräns i och med stölden av urnorna – och askan från kremerade människor.

– Många gravrättsinnehavare är oroliga för sina gravplatser. Det finns inte särskilt många kolumbarium här, men många gravhällar har blivit länsade på sina utsmyckningar. Många har blivit drabbade, men det är en helt annan dimension när man faktiskt blivit av med sina anhöriga, säger hon till SVT Nyheter Skåne.

Utländska stöldligor kan ligga bakom

Detta är andra gången på kort tid som Löderups församling fått besök av tjuvar. Efter nyårshelgen upptäckte kyrkovaktmästaren i Löderups kyrka att vattenkranar och dekorationer på gravar hade stulits. Och under vintern har även andra församlingar på den skånska landsbygden drabbats av stölder.

– Under december och januari har det varit ett flertal stölder på kyrkogårdar i sydöstra Skåne. Det är företrädesvis kranar, mässingskranar som stulits. Men man har även varit på gravplatser och stulit ljus, ljusslingor, kopparhandtag från någon gravsten och så vidare, sa Patric Nihlén, polis i Ystad, till SVT Nyheter tidigare i veckan.

Polisen i Ystad uppger att det varken finns spår eller vittnesmål kopplat till stölderna. Men enligt Patric Nihlén kan det röra sig om utländska stöldligor.

Fler artiklar för dig