Nyheter

Ortodox präst avstängd efter Washingtonprotest

“Min ärade biskop har ifrågasatt hur klokt det var av en präst att delta”

[object Object]
En ortodox präst i Ohio har blivit avstängd av sitt stift och riskerar dessutom avkragning efter att ha deltagit i demonstrationerna i Washington DC den 6 januari som urartade och ledde till flera dödsfall.

Stiftet som omfattar elva delstater i mellersta USA skriver i ett kort meddelande på sin webbplats att Mark Hodges har stängts av från alla sina prästerliga funktioner från och med den 12 januari.

- Jag håller inte med, jag tycker att avstängningen är orättvis, säger Mark Hodges till Dayton Daily News.

Enligt Mark Hodges har ärkebiskop Paul Gassios, som personligen meddelade beslutet om avstängning på tre månader, tre alternativ när perioden är slut. Antingen kan han avsluta, eller förlänga, avstängningen. Men Mark Hodges förklarar att ärkebiskopen dessutom kan besluta om en avkragning.

Vikarierande präst i olika församlingar

Mark Hodges, som under flera års tid har vikarierat i olika församlingar inom Mellanvästra stiftet i ortodoxa kyrkan i USA, berättar för Dayton Daily News att han reste till Washington DC den 6 januari för att protestera mot resultatet i presidentvalet.

- Min ärade biskop har ifrågasatt hur klokt det var av en präst att delta, säger han.

“Glädjefylld, positiv och ordningsam” tillställning

I samband med demonstrationerna i Washington DC intogs bland annat Kapitolium och skräckslagna politiker fick föras i säkerhet. Flera personer dog också, men i ett brev som Lima News har tagit del av, beskriver Mark Hodges manifestationen som en “glädjefylld, positiv och ordningsam” tillställning med barnfamiljer.

Den numera avstängde prästen förklarar vidare att han befann sig långt bak i leden och att han inte uppfattade vad som hände närmare parlamentsbyggnaden som stormades. Han uppger i och för sig att några yngre män betedde sig illa mot poliser – och att han sa åt dem att lugna ned sig, men sammantaget tycker han ändå att bevakningen av händelserna har varit allt för kritisk.

---

Fakta: Stormningen av Kapitolium

  • Onsdagen den 6 januari stormade hundratals Trumpanhängare parlamentsbyggnaden i Washington D.C, under stadfästandet av demokraten Joe Bidens valseger.
  • Kort dessförinnan hade Trump hållit ett politiskt massmöte i närheten där han upprepade sina påståenden om valfusk och sa att han aldrig skulle erkänna sig besegrad. Han uppmanade även sina anhängare att gå till Kapitolium.
  • Fem personer miste livet i samband med stormningen. Minst 25 utredningar om inhemsk terrorism har inletts.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig