Nyheter

100 gravstenar välta på begravningsplats i Solna

Tredje vandaliseringen på kyrkogården sedan i december

Omkring 100 gravstenar har välts på Norra begravningsplatsen i Solna norr om Stockholm, enligt polisen.
– Gravstenarna har välts och vi kommer att utreda det som brott mot griftefriden, säger polisens presstalesperson Towe Hägg.

Uppdatering: Senare uppgifter visade att de gravstenar som rapporterades som välta i januari egentligen var del av det större sabotaget mot kyrkogården i december, som inte hade rests igen. Artikeln som den publicerades i januari finns kvar här under:

Polisen, som larmades till platsen klockan 15.32 på lördagen, har ingen uppgift om vandaliseringen har riktats mot någon särskild religion eller del av begravningsplatsen.

Den tekniska undersökningen är påbörjad, men inte avslutad. Det innebar också att avspärrningen på Norra begravningsplatsen kvarstod under natten mot söndag.

Tredje gången på kort tid

Det här är tredje gången på kort tid som Norra begravningsplatsen utsätts för skadegörelse – vid två tillfällen i december vältes fler än 300 gravstenar på begravningsplatsen.

Gravstenarna som vältes under lördagen är i samma område som de som vandaliserades i december. Och enligt Expressen finns det, precis som i december, inte något uppenbart motiv till varför just dessa gravstenar har välts.

– Alla gravar är speciella, men i det här sammanhanget är det inget speciellt med de här gravarna. Det är vanliga människor som du och jag som är begravda, säger Svante Borg.

Funderar på vad mer som kan göras

SVT Nyheter Stockholm uppger att Stockholms stad sedan tidigare har utökat bevakningen på stadens kyrkogårdar, bland annat med ronderande vakter.

– Men vi behöver fundera vad man kan göra mer. Vi måste kunna hitta former för att kunna stävja detta, säger Svante Borg, förvaltningschef på kyrkogårdsförvaltningen.

Fler artiklar för dig