11 april 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Starka reaktioner efter attackerna på Spånga kyrka

“Förkastligt”, kommenterar Svenska kyrkans ärkebiskop de två brandattentaten mot Spånga kyrka i Stockholm.

Natten till söndagen attackerades Spånga kyrka en andra gång, där polisen använt en pulversläckare efter att brandfarlig vätska hällts på ytterdörren. Det blev även hål på ytterligare ett fönster, då kyrkan attackerades.

Detta sker bara fyra dagar efter att tre brandbomber kastades mot kyrkan. Flera reagerar nu kraftfullt.

Sorg och bestörtning

“Det är med sorg och bestörtning vi tar del av nyheterna om attacker mot Spånga kyrka, nordväst om Stockholm”, skriver Sveriges kristna råd (SKR) i ett uttalande, där Björn Cedersjö är tf generalsekreterare.

“Ett angrepp på en religiös byggnad upplevs – och är – en kränkning på värden djupt förankrat i människans identitet. Vi vänder oss kraftigt emot detta och vill därför uttrycka en djup medkänsla med Spånga kyrka och Svenska kyrkan.”

Antje Jackelén, ärkebiskop i Svenska kyrkan, gör också ett uttalande på Twitter där hon först tackar Sveriges kristna råd för sitt uttalande innan hon själv tar till orda.

“Så förkastligt. Men också en appell till politik, skola, samfund och oss alla att värna värderingar och kulturarv”, skriver Antje Jackelén.

Flera visar stöd

Jerker Alsterlund är kyrkoherde i Spånga-Kista församling och berättar att flera har hört av sig efter de båda brandattentaten.

- Många har varit på plats och visat sitt deltagande och varit bestörta, säger han.

Som församling har de fått ta emot telefonsamtal och mejl från olika religiösa företrädare som vill visa sin delaktighet. Inte minst kommer stöd från muslimer i närområdet, som i helgen anordnade en manifestation utanför kyrkan för att visa sin solidaritet, vilket Nyhetsbyrån Järva skrev om.

Viktigt kulturarv

Jerker Alsterlund säger att även de som inte är kyrkligt engagerade reagerar, inte minst eftersom kyrkan är från 1100-talet.

- Den stod här innan Stockholm fanns. Förstå vilket kulturarv det är man håller på och förstör, säger han.

Vilka motiv som kan tänkas ligga bakom de båda brandattentaten vill han inte spekulera i, utan hoppas att polisen kan få tag på de skyldiga.

- Vi har ingen hotbild mot oss och vi känner oss inte hotade. Vi avvaktar med vad polisen kommer fram till, säger Jerker Alsterlund.

Just nu har församlingen en dialog med polisen, bland annat för att se över säkerheten.

---

Fakta: Attentaten mot Spånga kyrka

  • Två gånger inom loppet av några dagar har Spånga kyrka i Stockholm brandattackerats.
  • Natten till i onsdags kastades tre brandbomber, eller molotovcocktails, mot kyrkan.
  • Natten till i söndags försökte återigen någon tända eld på kyrkan.

---

Jacob Zetterman

Jacob Zetterman är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter