03 augusti 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Kyrkan vill hjälpa Stefan Löfven hitta ny biståndsminister

Nu behövs en efterträdare till Peter Eriksson och Act Svenska kyrkan har satt ihop en kravlista.

“Sveriges kanske viktigaste ministerpost”, säger Act Svenska kyrkan, som lite halvt skämtsamt har satt ihop en platsannons åt statsministern. Ett genuint engagemang, bra sittfläsk, stark twittertumme och lågt sömnbehov tror Act behövs.

“Vi vill hjälpa statsministern med sökarbetet och satte därför ihop en platsannons”, skriver de på sin hemsida. I den gedigna “platsannonsen” beskrivs tjänsten. “Som svensk biståndsminister ansvarar du för ett av världens bästa och mest effektiva bistånd enligt OECD”, skriver Act, som är namnet på biståndsverksamheten inom Svenska kyrkan. De konstaterar också att svenskt bistånd har “ett brett folkligt stöd”.

Ska minska fattigdomen

Till uppgifterna hör, säger Act, bland annat att “försvara civilsamhällets demokratiska utrymme”, föra en “progressiv utvecklingspolitik i linje med den svenska feministiska utrikespolitiken”, “minska fattigdomen”, och “försvara ett solidariskt och ambitiöst svenskt bistånd i en tid då internationellt bistånd ifrågasätts mer och mer”.

Situationen i världen under covid-pandemins förödande effekter nämns, samt FN:s klimatarbete.

“Uthålligt sittfläsk”

Vilka kvalifikationer behöver då en blivande biståndsminister? Det handlar förstås om erfarenhet av internationell politik, om en “förmåga att övertyga” ministerkollegor, att vara en “talare och debattör av Guds nåde”. Men, skriver Act med glimten i ögat, också om att ha “lågt sömnbehov, uthålligt sittfläsk, kaffemage och en stark twittertumme”. Men viktigast av allt är kanske “handlingskraft och en stark moralisk kompass”.


Inger Alestig

Inger Alestig är reporter på Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar