Nyheter

Portugals biskopar protesterar mot legaliserad dödshjälp

Ny lag väntas undertecknas av landets katolske president

Portugal är på väg att bli det fjärde landet i Europa som legaliserar aktiv dödshjälp. Landets katolska biskopar protesterar kraftfullt.
“Det är ett exempellöst steg bakåt”, skriver biskoparna i ett uttalande.

För ett år sedan möttes ett förslag om att tillåta dödshjälp i Portugal med stora protester. Kyrkan krävde en folkomröstning, men det godtogs inte. I stället lades förslaget fram till omröstning i parlamentet förra veckan - och där gick det igenom.

Kan använda veto

Det betyder att presidenten Marcelo Rebelo de Sousa förväntas godkänna förslaget och göra det till lag. Samtidigt har han också möjlighet att använda sin vetorätt och be om ytterligare granskning av förslaget. Det kan nämligen stå i strid med den portugisiska konstitutionen som hävdar att “det mänskliga livet är okränkbart”, skriver nyhetssajten Politico.

Rebelo de Sousa är en konservativ katolik som tidigare har varit motståndare till lagen. Han omvaldes till president så sent som i januari i år.

Lagen gör det möjligt för vuxna att få tillgång till aktiv dödshjälp i en situation med “extremt lidande och irreversibel skada”. Tre europeiska länder har redan liknande lagstiftning på plats: Belgien, Holland och Luxemburg. Schweiz och Tyskland tillåter det under vissa omständigheter. Även Spanien har tagit steg i samma riktning och väntar på omröstning i senaten om frågan.

Kritiseras hårt av kyrkan

Katolska kyrkan i Portugal har kritiserat lagen hårt och menar att det senaste årets hälsokris bör ha styrt lagstiftarna i en annan riktning.

“Det är absurt att ignorera läxan som pandemin har lärt oss om det mänskliga livets värde, som vårt samhälle och vår sjukvård har försökt rädda”, skriver landets katolska biskopar i ett uttalande.

“Nu, mer än någonsin, borde vi stärka vårt mål att ge våra sjuka vård och kärlek i alla stadier av deras jordiska liv, och särskilt i livets sista del”.

---

Fakta: Dödshjälp

  • Dödshjälp, eller eutanasi, gör det möjligt för en läkare att avsluta livet på en patient.
  • Aktiv dödshjälp, till skillnad från passiv dödshjälp, påskyndar döden med hjälp av exempelvis dödliga doser gift.
  • Flera länder i Europa har legaliserat aktiv dödshjälp, liksom platser på andra kontinenter, som Kanada och vissa amerikanska delstater.

---

Fler artiklar för dig