07 maj 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Så blev han världens bäste fotbollsspelare

Robert Lewandowski om sorgen när pappan gick bort, sin första nattvard i kyrkan och succétränaren Jürgen Klopp som fadersgestalt

Om det inte vore för en förstående katolsk präst utanför Warszawa kanske Robert Lewandowski aldrig blivit utsedd till världens bäste manlige fotbollsspelare.

I december valde det internationella fotbollförbundet, Fifa, Robert Lewandowski till världens bäste manlige fotbollsspelare 2020.

The Players Tribune berättar han om sin väg till framgång. Som liten kille i Leszno utanför Warszawa levde han med föreställningen att polska killar aldrig är bra nog.

– Killar från Polen förväntas inte bli bäst i världen, det bara är så. Talangscouter säger: “Han är väl ganska duktig – för att vara en polsk kille”, berättar Robert Lewandowski.

Han lyfter fram sina föräldrar som förebilder. De skjutsade honom till träningar och matcher, och gjorde det möjligt för honom att lyckas.

Nattvard och match

När Robert var i tioårsåldern skulle han få sin första nattvard i den katolska församling som familjen tillhörde. Problemet var att den krockade med en match han ville spela.

– För den som inte känner till katolsk tro, är den första nattvarden ett speciellt tillfälle. Det börjar med en mässa i kyrkan och efteråt firar man med familjen, berättar han.

Roberts pappa Krzysztof pratade med prästen, som gick med på att börja mässan en halvtimme tidigare, så att Robert skulle hinna med matchen.

– Det kanske låter lite galet, men prästen kände mig så väl. Han sa: “Jag vet hur mycket Robert älskar fotboll. Vi ser till att raska på så att han hinner spela matchen.”

När nattvardsstunden var över gick Robert och pappan till bilen och körde till matchen.

– Jag hann spela matchen, och naturligtvis vann vi, berättar Robert Lewandowski och säger att “den episoden sammanfattar min barndom”.

Pratade om allt

Krzysztof gick bort när Robert var sexton år och fick aldrig uppleva att sonen blev världens bäste fotbollsspelare. Men han hade säkert varit stolt.

Förlusten av pappan var svår att hantera för den unge Robert, som saknade honom mycket.

– Jag har fortfarande svårt att prata om hur det kändes när pappa dog. Det finns sånt man bara kan prata om med sin pappa. Om att växa upp och bli en man, till exempel.

Kärleksfullt berättar han om sin mamma Iwona som stöttade honom i allt, och hjälpte honom när han som 18-åring ratades av storlaget Legia Warszawa.

– Jag hade blivit knäskadad och kämpade för att komma tillbaka. Efter ett tag, när mitt kontrakt gått ut, fick jag veta att klubben inte ville ha mig längre.

– Det var ett av mitt livs värsta dagar. Min mamma väntade i bilen utanför och när jag hade satt mig i bilen och berättade började jag gråta, berättar han.

Fart på fotbollskarriären

Iwona Lewandowski tog kontakt med en annan, mindre klubb, som hade velat värva Robert tidigare. I Znicz Pruskow i division tre utvecklades han till en mycket bra spelare.

Resten är, som det brukar heta, historia. Via Lech Poznan kom han till tyska Bundesliga och Borussia Dortmund. Sedan 2014 spelar han i storlaget Bayern München.

I Dortmund var Jürgen Klopp tränare. Klopp, som också är kristen, blev en fadersgestalt för Robert som under åren i Dortmund formades till en vass målskytt.

– Jürgen och jag slog vad. Om jag gjorde tio mål på en träning skulle han ge mig 500 kronor. Om jag inte lyckades, skulle jag ge honom 500 kronor.

Klopp blev mentor

De första veckorna vann Klopp nästan hela tiden. Men efter ett tag var det ombytta roller, och Klopp tvingades punga ut med pengarna.

– En dag sa han: “Nu får det vara stopp. Du är redo nu!” Jag inser nu att den dialog jag hade med Jürgen, var det jag saknat efter att pappa gick bort.

– Jag kunde prata med Jürgen om allt. Och jag litade på honom. Han har empati och förstår att det som händer i privatlivet påverkar oss som människor och fotbollsspelare.

Robert Lewandowski avslutar med att säga att hans pappa, trots allt, följer med i det som sker på alla de fotbollsplaner där Robert göra avtryck i fotbollshistorien.

– Jag tror att pappa ser alla mina matcher från en position högre upp. Från den bästa platsen som finns.

---

Fakta: Robert Lewandowski

  • Född 21 augusti 1988.
  • Gift med Anna, två döttrar.
  • Anfallsspelare och målskytt.
  • Representerar Bayern München.
  • Har spelat 116 landskamper för Polen och gjort 63 mål.
  • Vann Champions League med Bayern 2020.
  • Vunnit flera tyska liga- och cuptitlar med Bayern.
  • Utsedd av Fifa till världens bäste spelare 2020.

---

Thomas Manfredh

Thomas Manfredh är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter