19 september 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Flyktingar ockuperar kyrka i Bryssel

Hundratalet papperslösa flyktingar bor sedan en vecka i en katolsk kyrka

“Utan papper – ingen rättvisa” står det på plakat som flyktingarna har ställt upp. Kyrkans ledning ber nu andra kyrkor om hjälp att stödja och ta emot de många flyktingarna.

Det var förra lördagen, 30 januari, som flyktingarna ockuperade kyrkan Saint-Jean-Baptiste-au- Béguinat i centrala Bryssel. “Vi var inte inblandade i aktionen, och kände inte till den i förväg. Men vi är inte särskilt förvånade. Vi vet hur situationen ser ut för papperslösa just nu, de har under pandemin varit särskilt utsatta”, skriver en av kyrkans präster, Daniel Alliet, på sociala medier.

Ber om hjälp

Organisationer som kämpar för de papperslösas rättigheter i samhället säger att de har kämpat i åratal för att papperslösa ska få rätt till bland annat sjukvård och möjligheter att söka arbete.

Kyrkans ledning ber nu andra församlingar i och runt Bryssel om hjälp, och vänder sig också till synagogor, moskéer och sekulära organisationer. “Om vi skulle kunna få tio olika platser att ta emot 10-15 personer var, skulle aktionen kunna fortsätta under mer säkra förhållanden”, säger Karen Naessens, koordinatör i “House of Compassion” – som kyrkan också numera kallas – på kyrkans Facebook- konto. Just nu saknas möjligheter att till exempel undersöka om någon bär på coronasmitta. Församlingen har också kontaktat “Läkare utan gränser” för att se om de kan hjälpa till.

“Stor hopplöshet”

Redan i december hörde representanter för en organisation som engagerat sig för de papperslösas rätt av sig till församlingen, för att höra om det skulle gå att genomföra någon typ av aktion i kyrkan. Då svarade kyrkans ledning att de inte kunde ansvara för samlingar på mer än femton personer, på grund av pandemin. Sedan dess har kyrkan inte hört något från organisationen.

“Men nu är det över 100 personer i kyrkan, och vi oroar oss för deras situation”, säger Daniel Alliet. “Vi vet också att denna ockupation är ett tecken på en stor hopplöshet. Det kan inte fortsätta så här. Under coronapandemin har även papperslösa förlorat sina arbeten och sina inkomster. I motsats till alla dem som lever integrerat i samhället är de hänvisade till sig själva, och de får inget socialt stöd alls”, skriver han på Facebook.

“Vill inte tysta dem”

Flera andra europeiska länder, bland annat Portugal, Italien och Spanien, har vidtagit åtgärder för att skydda de papperslösa under pandemin, menar Daniel Alliet, som nu manar Belgien att också hitta vägar att stödja de papperslösa.

“Vi vill inte tysta dem, tvärtom vill vi under denna kris som inneburit att deras situation försämrats drastiskt, hjälpa till att göra deras röster hörda”, skriver han. “Vi vill vara en mänsklig röst som talar om att alla bör få leva ett värdigt liv”.

---

Fakta: Minst 2,8 miljoner papperslösa i Europa

  • Inom EU beräknar man att det finns cirka 2,8-6 miljoner papperslösa (siffra från Migrantinfo.se från liberala tankesmedjan Fores).
  • I Sverige har papperslösa rätt till vård som inte kan vänta. När det gäller covidvaccination finns papperslösa med i de nationella vaccinationsprogrammen i två europeiska änder, Nederländerna och Spanien. I Storbritannien finns också rätten att utan avgift få vaccinet eller bli testad även för papperslösa.

---

Inger Alestig

Inger Alestig

Inger Alestig är reporter på Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Nyheter