16 april 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Kanadensisk pastor slog världsrekord med svensk hjälp

“Att vara med på den här resan har skänkt mig, och många andra, glädje och jag tackar Gud för det.”

Carl Moulton, pastor i en kyrka utanför Toronto, äger enligt Guinness rekordbok flest antal manschettknappar i världen. Och en av personerna som har bidragit till samlingen på 1 925 unika par är en svensk släkting.

Carl Moulton har arbetat i Faith Wesleyan Church i Orangeville i 20 års tid. Efter hand började han använda skjortor som fungerade med såväl vanliga knappar som manschettknappar och successivt tog manschettknapparna över allt mer.

– Folk började uppmärksamma dem i kyrkan och jag började få manschettknappar till fars dag, födelsedagar och till jul, säger han till till den kristna radiostationen CHVN.

Två år lång process

Efter att hans dotter, för sju år sedan, noterat att pappans samling hade potential att slå det tidigare världsrekordet bestämde han sig för att försöka nå dit. Han berättar att människor från hela jorden, däribland en avlägsen släkting i Sverige, har skickat manschettknappar.

För två år sedan kontaktade Carl Moulton stiftelsen som ger ut Guinness rekordbok och den 10 januari i år kom bekräftelsen på att han hade slagit rekordet.

– Det räcker inte att bara skicka in ett brev och några bilder. En juvelerare var tvungen att räkna alla manschettknapparna och borgmästaren kom och kontrollerade och undertecknade att han hade räknat dem, säger Carl Moulton och tillägger att det svåraste ändå var att han var tvungen att lämna en skriftlig beskrivning av alla manschettknappar.

Resan har skänkt glädje

Det nya rekordet lyder alltså på 1 925 unika par manschettknappar. Men under den två år långa “certifieringsprocessen” har Carl Moulton fortsatt att samla på sig manschettknappar och samlingen består i dagsläget av närmare 3 000 par.

Nu säger ändå Carl Moulton att det räcker. Och samtidigt som han är glad över världsrekordet erkänner han att det känns lite sorgligt.

– Det jag verkligen har lärt mig är att det går att hitta sätt att få kontakt med människor och som pastor vill jag få kontakt med människor, hitta något gemensamt. Att vara med på den här resan har skänkt mig, och många andra, glädje och jag tackar Gud för det, säger han till radiostationen CHVN.

---

Fakta: Guinness rekordbok

  • Guinness World Records grundades 1955 utifrån frågan vilken fågel som jagades i Europa som var den snabbaste.
  • Boken kom på svenska första gången 1968.
  • I dag består boken av över 3 000 rekord. Alla Guinness världsrekord måste vara mätbara och bevisade och det måste gå att slå dem.

---

Johannes Ottestig

Johannes Ottestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Dagens poddar