07 maj 2021

En tidning på kristen grundNyheter

McConnell: Trump har inte kommit undan än

USA:s tidigare president Donald Trump frikändes i riksrätten – men kan komma att ställas inför rätta i en vanlig domstol. Det antyder hans partikamrat Mitch McConnell.

USA — USA:s demokratiske president Joe Biden har legat lågt under riksrättsprocessen. Men efter det att hans republikanske föregångare Donald Trump nu har friats från anklagelserna om anstiftan till uppror tar Biden bladet från munnen.

Det råder ingen tvekan om att Trump bär ansvaret för stormningen av Kapitolium den 6 januari, anser Biden.

"Även om den slutliga omröstningen inte ledde till en fällande dom, går det inte att ifrågasätta innehållet i åtalet", skriver presidenten i ett uttalande om skuldfrågan.

Vanlig domstol?

Joe Biden framhåller i sitt uttalande att till och med Mitch McConnell, den republikanske minoritetsledaren i senaten, har gått ut och sagt att han anser att Trump bär ansvar för stormningen.

- Det råder ingen tvekan – ingen – om att president Trump är rent praktiskt och moraliskt ansvarig för att ha provocerat fram händelserna den dagen, sade McConnell i ett tal i senatskammaren efter frikännandet av Trump.

- Människorna som stormade den här byggnaden trodde att de agerade i enlighet med deras presidents vilja och instruktioner.

McConnell antydde också att Trump kan komma att ställas inför rätta i vanlig domstol.

- Trump är fortfarande ansvarig för allt han gjorde under sin tid som president, som en vanlig medborgare. Han har inte kommit undan med något än, sade McConnell.

McConnell röstade för att fria Trump med motiveringen att riksrätt enligt konstitutionen inte kan väckas mot en expresident. Sammanlagt 57 senatorer av 100, varav sju republikaner, röstade för att fälla Trump – tio färre än vad som hade behövts för en fällande dom.

Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar