Nyheter

Megakyrkornas tid kan vara förbi efter corona

Vi listar tio trender för framtidens kyrkor runt om i världen

Det handlar inte om att bygga ett hus - utan om att bygga tro. Det menar flera amerikanska trendspanare inom området framtidens kyrkobyggande. “Gröna rum”, ute-kyrkor och smittsäkra material liksom satsningar på kyrkor som är vända utåt mot samhället finns på menyn.

Hur kommer kyrkobyggandet i framtiden att se ut - och kommer det att påverkas av pandemin, när kyrkorna nästan över en natt fick ställa om sin verksamhet?

Några av trendspanarna i USA, när det gäller byggandet av framtidens kyrkor, tror att megakyrkornas tid kan vara förbi. Inte bara pandemin ligger bakom den trenden: det finns också ett sug efter mindre, mer intima samlingar, och samtidigt en önskan att på ett tydligare sätt vara en del av samhället och att kyrkan ska vara vänd utåt. “Människor ser nu att de kan hålla en kollektiv gudstjänst men i små intima sammanhang”, säger Ron Crawford, ljusansvarig i Hope Church, Tennessee i en färsk artikel om kyrkodesign efter corona.

Vi har listat tio trender om kyrkobyggande och kyrkodesign:

1. Mindre kyrkor. Trenden med byggandet av megakyrkor dalar. “Om 1900-talet var megakyrkornas tid, så är en nutida trend att söka sig till mindre sammanhang och husförsamlingar”, skriver arkitekten Bob Foreman i ett blogginlägg. “Nu handlar det om mindre byggnader, men också om ett utökat användningsområde för lokalerna efter corona”, skriver Kerry Jones på byggbolaget Goff Companies, och gissar på att max 500 personer blir normen för byggen framöver.

2. Utåtriktad kyrka. Den kanske viktigaste trenden: kyrkan ska vara en del av samhället. Kyrkor hyr oftare in sig i redan befintliga lokaler, samverkar med andra eller återanvänder lokaler. “Tidigare varuhus, industrilokaler och byggnader i köpcentrum byggs allt oftare om till kyrkor”, skriver Bob Foreman.

Allt fler kyrkor kommer framöver också att se sociala inrättningar som förskolor, fosterhem, och kanske viss typ av sjukvård/äldrevård som naturliga delar av sin verksamhet, tror arkitekten Nicole Thompson. “Kyrkoledare vill ha mer social interaktion”, skriver tidningen Outreach Magazine i en artikel om framtidens kyrka.

3. Utomhus-kyrkor och kyrkor där ute-aktiviteter är en naturlig del av församlingslivet. Klätterväggar, skateboardramper är inte bara smittsäkra - de kan även locka många, inte minst unga och barnfamiljer. “Fler och fler kyrkliga aktiviteter hålls utomhus”, skriver Stephen Pickard, GFF Architects i en artikel om designtrender för kyrkor.

4. “Gröna rum” och ekologiska material. Växter är både välkomnande och renar luften. Därför kommer vi att se en satsning på “gröna väggar” eller “gröna rum”. Marmor, återanvänt pappersmaterial och andra eko-vänliga material som samtidigt minskar bakterietillväxt, tror Lisa Masteller, vd för Sassafras Studios, på som framtidsmaterial.

5. “Glasburar” - studios som är som skyltfönster. “Vi har börjat se hur kyrkor tar en del av sin entré och förvandlar den till en inglasad studio”, säger vice vd:n vid arkitektbyrån Visioneering Studios. Han jämför med sändningar som visas från ett skyltfönster ut mot Rockefeller Center i New York av “The Today Show”. Inspelningsstudios ska inte gömmas i källaren, utan vara en naturlig del av församlingslivet.

Kyrkobyggande efter corona: megakyrkornas tid kan vara förbi

6. Öppna ytor med närhet mellan pastor och församlingen. Stolar ska kunna flyttas runt och ytorna ska vara flexibla. Hellre en publik som sitter i en ring runt pastorn än den traditionella “skolsals-designen”, skriver byggbolaget Bobbitt i en artikel om framtidens kyrkobyggande.

7. Intima samlingar. I The Summit Church i North Carolina bestämde man sig för att inte spela in gudstjänster i kyrkan under pandemin, utan i en hemlik, mer intim miljö. “Detta kommer att ändra hur människor ser på kyrkan. Det handlar inte längre om en byggnad, utan om att bygga Kristi rike”, säger Ron Crawford vid Hope Church.

8. Satsningar på ljud, ljus, färg och form. Allt fler församlingar uppmärksammar vikten av medveten design på detta område.

9. Kyrkan som “campus”. På ett campus kan finnas många olika aktiviteter: sociala satsningar, fritidsaktiviteter, flera olika gudstjänstalternativ. I en satsning vill Century Church Alabama bygga hus för familjer som tar emot fosterbarn som en del av sitt kristna campus, samt kombinerad teater/gudstjänstlokal, grönområden, förskola.

10. Välkomnande entréer. Flera trendspanare betonar hur viktig entrén är. Caféverksamhet, växter, bokhandel, och en öppen attityd är viktigt för att människor ska våga sig in. “Kyrkornas lobby, som man tidigare bara passerade igenom, blir allt oftare kyrkans sociala centrum”, skriver Outreach Magazine.

---

Fakta: Arkitekterna listar framtidstrenderna

  • Vår trendspaning bygger på artiklar ur bland annat Outreach Magazine, Churchproduction.com., Bobbit.com, Churchfacilitiesexpo, Multibriefs, WTTW (”The Bold Architecture of Chicago´s Black Churches”) samt CNU.org (”Redesigning Church for the 21st Century”).

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig