Nyheter

Begravning ledde till coronautbrott i församling i Skurup

Fyra av kyrkans anställda ska ha smittats

Skurups församling har anmält ett coronautbrott till Arbetsmiljöverket. Fyra medarbetare tros ha smittats under en begravning.
– Vi har följt alla rekommendationer och ändå så blev vi smittade, säger kyrkoherden Mona Nielsen till Skånska Dagbladet.

Under pandemin har kyrkliga sammankomster varit hårt reglerade och det har kommit få rapporter om coronautbrott i kyrkan. Nu anmäler dock Skurups församling ett utbrott till Arbetsmiljöverket. Fyra av församlingens anställda insjuknade samtidigt i december, varav en var kyrkoherden Mona Nielsen.

– Vi vet ju inte, men vi gissar att smittspridningen skedde i samband med en begravning, säger Mona Nielsen till Skånska Dagbladet.

Smittade närstående

Utbrottet skedde trots att församlingen hade varit noga med att följa alla smittskyddsrutiner, säger kyrkoherden. Avstånd hölls i bänkraderna och det var skilda ingångar för personal och besökare.

– Vi har följt alla rekommendationer och ändå så blev vi smittade, säger Mona Nielsen.

De anställda som blev sjuka i samband med begravningen smittade också flera närstående, men lyckligtvis blev ingen allvarligt sjuk och alla har återvänt till sina arbetsplatser. Nu anmäler kyrkan händelsen till Arbetsmiljöverket, som enligt arbetsmiljölagen ska underrättas när det sker olika tillbud på jobbet.

Ska förbättra rutinerna

Även om kyrkan hävdar att de hade vidtagit säkerhetsåtgärder planerar de nu att förbättra sina rutiner ännu mer.

– Vi ska försöka ändå lite mer med att vara tydliga med att sprida ut deltagarna i kyrkorummet och se till att de som städar toaletten har skyddsutrustning, säger Mona Nielsen, och tillägger att de erbjuder munskydd till alla besökare – men det är svårare för präst och kyrkomusiker att bära det under ceremonin.

Begravningar utgör ett undantag från regeln om maximalt åtta personer vid en allmän sammankomst. En kyrklig begravning får i stället samla 20 personer.

---

Fakta: Coronarestriktioner

  • Alla allmänna sammankomster, som gudstjänster, får enbart ha åtta besökare.
  • Det enda undantaget är kyrkliga begravningar, som får ha 20 besökare på plats.
  • Borgerliga begravningar räknas däremot som en privat tillställning, vilket innebär att det inte finns någon gräns på 20 personer.

---

Fler artiklar för dig