06 maj 2021

En tidning på kristen grundNyheter

KD: Hatbrott mot kyrkor måste tas på allvar

“Att vandalisera en religiös plats eller byggnad är ett vedervärdigt brott”

Samhället måste ta hatbrott mot kristna platser på allvar, varnar Kristdemokraternas Ebba Busch och Andreas Carlson i en debattartikel.
“Vi behöver börja tala öppet om det moraliska förfallet i det här landet”, skriver de i Expressen.

I en debattartikel i Expressen sätter Kristdemokraternas partiledare, Ebba Busch, och partiets rättpolitiska talesperson, Andreas Carlson, fokus på hatbrotten mot kyrkor och kyrkogårdar. Vandalisering av religiösa platser tas inte tillräckligt på allvar, skriver KD-företrädarna.

“Vedervärdigt brott”

“Att vandalisera en religiös plats eller byggnad är ett vedervärdigt brott på flera sätt. Det går inte att likställa med att klottra eller slå sönder saker på andra platser. För det är handlingar som går till angrepp mot tro och livsåskådningar, skriver Ebba Busch och Andreas Carlson.

I artikeln räknar de upp ett antal attacker mot kyrkor och kyrkogårdar som inträffat på sistone, bland annat brandattackerna mot Spånga kyrka nyligen och angreppen mot Västra Skrävlinge kyrka förra året. Dagen har tidigare gjort en genomgång över attacker mot kyrkor under 2020.

Kritiserar regeringen

I debattartikeln är Ebba Busch och Andreas Carlson kritiska till att regeringen inte fokuserar tillräckligt på kristofobi.

“Till exempel nämns inte ens brott mot kristna i regeringens nationella plan mot rasism, liknande former av fientlighet och hatbrott. Trots att statistiken visar att hatbrott mot kristna och deras tro har ökat kraftigt”, skriver de.

Mer behöver göras för att säkra religionsfriheten och minska hatbrotten, avslutar KD-företrädarna.

“Vi behöver föra en offentlig debatt om vad det betyder att Sverige är en demokrati med kristna traditioner och med absolut religionsfrihet för alla. Människor ska kunna bära kippa, kors eller slöja i vårt samhälle utan att vare sig bli attackerade eller misstänkliggjorda”, skriver Ebba Busch och Andreas Carlson.

---

Fakta: Hatbrott mot kyrkor

  • 829 kristofobiska hatbrott mot kyrkor eller kyrkogårdar anmäldes mellan 2012 och 2018, enligt Brås siffor som TV4 tagit fram.
  • Dagen har tidigare gått igenom flera attacker mot kyrkor och kyrkogårdar som skedde under 2020.
  • Uppklarningsgraden är låg, säger polisen.

---

Johannes Stenlund

Johannes Stenlund är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar