Nyheter

Pingstkyrka hyllas - med kaktusar

Norrköpings kommun vill fira kyrkans hundraårsjubileum

Pingstkyrkan i Norrköping kommer att hyllas under 2021 – med tusentals kaktusar. Den har nämligen fått äran att pryda stadens kaktusplantering.
– När ens kyrka blir så uppmärksammad känns det förstås väldigt, väldigt fint, säger pastorn Susanne Borén till Dagen.

I Carl Johans park i Norrköping finns en kaktusplantering som har stått på platsen i 95 år. Varje år skapas en hyllning till en förening eller organisation genom att planera och montera tusentals kaktusar i formationer.

“Präglas av öppenhet”

I år har pingstkyrkan i Norrköping utsetts till organisationen som får pryda parken.

“Genom gudstjänstliv och andra olika former av vardagsgemenskap har Pingstkyrkan lyckats med bedriften att engagera och bibehålla ett stort antal ideellt engagerade medlemmar i föreningen”, skriver kommunens jury i motiveringen, och fortsätter:

“Pingstkyrkans verksamhet präglas av öppenhet och mångfald både vad gäller medlemmars ålder, kön och etnicitet. Denna policy är uttryck i ambitionen “att leva i guds kärlek och verka för denna världs bästa” som ledord för verksamheten. Detta i en miljö som är vänlig varm och vuxen.”

Blev rörd

I pingstkyrkan i Norrköping togs beskedet förstås emot med glädje.

– När kommunen ringde i förrgår så var jag inte säker på att det var sant, det är så många som ringer och luras, så jag var tvungen att fråga killen om han skämtade med mig, säger Susanne Borén, en av församlingens pastorer, och skrattar.

För pingstkyrkan är det ett kvitto på att kyrkans arbete uppskattas i staden, vilket inte minst formuleringarna i motiveringen visar.

– Man blev ju lite rörd. När är ens kyrka blir så uppmärksammad känns det förstås väldigt, väldigt fint, säger Susanne Borén.

Susanne Borén, pastor i pingstkyrkan i Norrköping, blev glatt överraskad när kommunen ringde.

Firar 100 år

Utnämningen sammanfaller med församlingens hundraårsjubileum – den startades i Norrköping 4 september 1921 – vilket kommunpolitikern och jurymedlemmen Karin Jonsson (C) noterar när hon utvecklar beslutet bakom utnämningen.

– Vi vill hylla pingstkyrkan för deras 100 år och för deras arbete och betydelse för Norrköping, säger hon.

---

Fakta: Pingstkyrkan i Norrköping

  • Pingstkyrkan startade 1921 och har sina lokaler sedan 1996 i kvarteret Renströmmen.
  • Norrköping planterar omkring 25 000 kaktusar varje år på platser som Carl Johans park och Hörsalsparken.
  • En organisation utnämns till att pryda parken, vilket innebär att kaktusar formerar motiv och text som en hyllning.

---

Fler artiklar för dig