24 september 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Påven hyllad av judisk organisation

Judiska världskongressen (WJC) hyllade på söndagen påve Franciskus efter dennes möte dagen innan med förintelseöverlevaren Edith Bruck.

Påve Franciskus träffade i lördags förintelseöverlevaren Edith Bruck. Mötet hyllas av Judiska världskongressen.

Rom — De båda samtalade runt en timme om spörsmål som, enligt Vatikanen, betonade värdet av att minnas och de äldstas roll i att vårda och efterlämna hågkomster till de yngsta.

"I en tid när neonazism, antisemitism och andra trångsyntheter återuppstår på många platser i världen, tjänar påve Franciskus som förebild med sin moraliska integritet och medvetenhet om historien för andra religiösa, politiska och samhälleliga ledare", sade WJC-ordföranden Ronald Lauder i ett uttalande.

Satt i koncentrationsläger

Den ungerskfödda poeten Edith Bruck, 88 år, har bott i Rom i många år och är italiensk medborgare. Hon har ägnat stor del av sitt liv åt att berätta om grymheterna under Förintelsen. Omkring sex miljoner judar mördades, nästan hälften i nazisternas förintelse- och koncentrationsläger, samt hundratusentals andra människor.

Edith Bruck satt i lägret Bergen-Belsen. Hon minns de sista orden från två medfångar:

- Berätta historien. De kommer inte att tro dig, men om du överlever, berätta vår historia, berätta den för oss också.

Katolska kyrkans roll under Förintelsen har varit ifrågasatt i årtionden. Påve Pius XII (på posten 1939–1958) fick kritik för att han aldrig tydligt uttryckte sin mening om Vatikanens insatser vid nazisternas folkmord på judar, romer, oliktänkande och andra grupper före och under andra världskriget.

Förra året öppnade Vatikanen upp arkiven om påve Pius XII för historiker.

Tidningarnas  Telegrambyrå

TT

TT är Sveriges största nyhetsbyrå.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar