21 april 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Radio Hope Classic – ny kristen röst i etern

För några år sedan lade Filadelfiaförsamlingen i Stockholm ner sina inarbetade sändningar under namnet Radio Rörstrand. Likt en Fågel Fenix har Radio Hope Classic nu rest sig ur askan – en ny röst med församlingens välsignelse och en skara volontärer som brinner för att evangelisera i etern.

Svenåke Boström är 73 år men svårstoppad när han verkligen vill något. Förutom att ta hand om sitt enmansbokförlag håller han i rodret för Radio Hope Classic, en halvtidssyssla och väl det. Tio frivilligarbetare är de och under det knappa år som gått sedan starten har de börjat få fart på sina sändningar. Svenåke Boström förklarar hur det hela startade:

– När Filadelfia beslutat sig för att lägga ner sina FM-sändningar var vi några som tyckte att det inte skulle vara bra, eftersom Radio Rörstrand var en viktig röst för många äldre. Våra synpunkter ledde till att vi fick i uppdrag att hitta ett sätt att fortsätta radioarbetet på och på initiativ av Niklas Piensoho tog jag kontakt med Sveriges kristna radio, berättar Svenåke Boström.

Lyssnarförening stöttar

En dialog upprättades och det bestämdes att sändningarna skulle fortsätta, men nu under Radio Hopes paraply. Sveriges kristna radio (SKR) tog i samma veva tillbaka sitt gamla namn, Radio Hope, och för att tydligt urskilja sändningarna från gamla Radio Rörstrands-gänget fick deras program ett tillägg.

– Vi valde Classic för att hålla samman den musikprofil som Radio Rörstrand haft. I våras bildade vi en ideell förening och Radio Hope Classic har stöd av en lyssnarförening på drygt 100 medlemmar och därtill ett flertal församlingar. Vi sänder tre och en halv timmar i veckan och förutom vårt ordinarie programutbud sänder vi lite annat, bland annat gudstjänster från Solna Pingst, Filadelfiakyrkan och en del från Roseniuskyrkan här i Stockholm.

Mobil studio

Volontärgänget i Radio Hope Classic har ingen egen studio, när Filadelfiakyrkan skulle göra plats för Kaggeholms folkhögskola monterades den befintliga radiostudion ner och den fasta utrustningen såldes, men en ny lösning stod till buds.

– Tekniken går ju framåt så nu har vi en mobil studio sin innehåller allt man behöver. Jag gör en hel del program hemifrån. Det är smidigt, man packar ner den mobila studion på femton minuter, förklarar Svenåke Boström.

– Vi sökte en fast lokal, men nu får vi hjälp av flera församlingar. Aspnäskyrkan i Järfälla har lånat oss sin studio och de allra flesta sändningarna gör vi från Sollentuna Pingsts studio.

Fick fart av pandemin

Radio Hope Classic ser sig som en del av kyrkan som inte behövt stänga på grund av covid-19.

– När pandemin kom fick vi fart på benen och tänkte att vi kommer att behövas ännu mer än tidigare.

Svenåke Boström pekar på en undersökning från Sifo om närradiolyssnandet i Stockholm som visar att 25 000 personer i veckan lyssnat på den aktuella kanalen. Alla lyssnar säkert inte på just deras program, det är många fler som sänder på samma våglängd, men siffrorna ger ändå en indikation på att det finns många därute som är intresserade.

Önskesånger populära

– Vi når ut längre och längre. Vi har startat en podd också där man kan lyssna på nya program i efterhand. Framför allt är det Önskesången som ger fler kontakter. Vi vet att sångutbudet attraherar många, även utanför våra traditionella led, med musik från Segertoner, sångare som Pelle Karlsson och hela den traditionella gospelrepertoaren. Vi får mejl, sms och folk ringer direkt. Minst 50 procent av dem som hör av sig säger: Vad härligt att ni är i gång igen.

– Vi abonnerar på en poddtjänst som gör att programmen finns på Itunes och andra ställen där man hittar poddar. Det tar bara några minuter efter att vi lagt ut ett program så är det någon som laddat ner det. Vi har också en Facebooksida där interaktionen ökar, tillägger Svenåke Boström.

Vad har du själv för drivkraft i att sända radio?

– Att sprida evangeliet, säger Svenåke som själv hittade tillbaka till kyrkan i samband med flytten från Sundsvall till Stockholm för några år sedan.

– Vi har till exempel 85 personers berättelser om deras väg till tro som rullar mellan sångerna i vår låtlista.

---

Fakta: Radio Hope Classic

  • Kristen radioröst som tagit över efter Filadelfia Stockholms Radio Rörstrand.
  • Sänder 3,5 timme om dagen via FM 95,3 MHz, men även via den egna hemsidan radiohopeclassic.se. Sedan en tid finns även en poddtjänst där man kan lyssna på flera av programmen i efter hand.
  • Utbudet omfattar till exempel det direktsända magasinsprogrammet “Carpe diem”, “Önskesången”, intervjuserierna “Ärligt talat” och “Barnatro”, “Musikspegeln” där det spelas Southern gospel. Dessutom sänds en nyinläst följetong med Vibeke Olssons romaner om Bricken på Svartvik.
  • Tio volontärer med Svenåke Boström som primus motor ser till att sändningarna flyter på.

---

Urban Thoms

Urban Thoms är mångårig skribent på Dagen och en av redaktörerna för Dagens kulturbevakning.

Fler artiklar från Nyheter