Nyheter

Här är världens 20 mest spektakulära kyrkor

De är stora eller små, de ser ut som kycklingar eller rymdskepp. Här är världens 20 mest spektakulära kyrkor.

1. Halvvägs till himlen - Georgien

Det där med att sänka trösklarna in till kyrkan gäller verkligen inte för den ortodoxa kyrka som är belägen högst uppe på en otillgänglig kalkstensklippa i Georgien. För att ta sig upp till toppen är det repstege längs med bergväggen som gäller och “katskhi pillar” har beskrivits som den mest isolerade kyrkan i världen.

Kyrkan som står där i dag är relativt nybyggd, men är byggd på ruinerna av en äldre kyrkobyggnad. Redan på 700-talet byggdes det en kyrka tillägnat asketen Maximos bekännaren uppe på toppen. Numera finns det även ett kloster på marknivå intill den stora klippan.

2. Den märkliga kycklingkyrkan - Indonesien

Gereja ayam.

I Sverige brukar vi kora årets kyrktupp. Men den tävlingen kan slänga sig i väggen i jämförelse med vad som byggts upp inne i den indonesiska djungeln, på ön Java.

Kyrkan har av förklarliga skäl fått smeknamnet “kycklingkyrkan” även om skaparen menar att den är formad som en duva. Mannen som sett till att kyrkan kommit på plats heter Daniel Alamsjah och säger att han fick ett tilltal från Gud att bygga ett bönehus som skulle vara öppet för alla, inte bara för kristna som han själv.

Kyrkbygget blev aldrig riktigt färdigt och i flera års tid stod kycklingkyrkan och förföll. Men på senare tid har den blivit ett hett turistmål och, ja, den används också då och då för religiösa ceremonier.

3. De världsberömda klippkyrkorna - Etiopien

Få kyrkor är lika mytomspunna som klippkyrkorna i Lalibela, uthuggna direkt ur berget, med ett tillhörande system av tunnlar och grottor. För den ortodoxa kyrkan i Etiopien är det här ett viktigt pilgrimsmål, men även många turister letar sig hit, till detta världsarv från 1100-talet.

Sammanlagt består hela komplexet av 11 olika kyrkor, men den som ofta fångas på bild och uppmärksammas mest är Bet Giyorgis, den mest detaljrika kyrkan som fått sitt namn efter helgonet Sankt Göran.

4. Kyrkan som är gjord av levande träd - Nya Zeeland

Träkyrkor är inte så ovanligt. Men en kyrka gjord av levande och växande träd är däremot något alldeles extra. År 2005 började denna kyrka att byggas, eller planteras om du så vill, där slutresultatet blev en livs levande kyrkolokal.

Framför allt har trädkyrkan, eller “TreeChurch” som den officiellt heter, blivit populär för bröllop. Men även andra kyrkliga ceremonier brukar hållas här, inte minst uppmanas besökarna att ta sig tid för eftertanke och kontemplation när de väl är på plats.

5. Världens minsta kyrka - USA

Med plats för två gudstjänstbesökare gör “Cross Island Chapel” i den lilla staden Oneida anspråk på att vara världens minsta kyrka. Förutom den något krångliga storleken, ungefär 2,6 kvadratmeter, ligger kyrkan dessutom placerad mitt i en damm och är omgiven av vatten.

Kyrkan tillhör inte något samfund, men är enligt informationsskylten byggd för att vittna om Gud. Det hålls inga regelbundna gudstjänster inne i kyrkan, men den är tillgänglig för personer som vill komma dit och be eller hålla i någon form av gudstjänst. Enligt uppgifter ska det vara möjligt att även gifta sig inne i kyrkan, om man förutom själva brudparet lyckas trycka in en präst vill säga.

6. Det är som att komma till en sagovärld - Ryssland

Den som letar efter praktfulla kyrkor bör söka sig till den rysk-ortodoxa arkitekturen, med lökkupoler och allsköns prakt.

En av de mest fantasieggande kyrkorna ligger i Karelen, där världsarvet “Kizhi pogost” närmast ser ut som en byggnad hämtad från sagornas värld.

Kyrkorna byggdes på 1700-talet och den ena träkyrkan består av 22 lökkupoler och den andra av 9. Inomhus finns dessutom en stor samling ikoner.

7. Den heliga familjens mäktiga katedral - Spanien

Europa har många storslagna katedraler. Men den som verkligen sticker ut är “Sagrada familia” (Den heliga familjen) i Barcelona, en mastodontbyggnad som fortfarande inte är färdigbyggd, framför allt saknas ett stort torn i mitten som ska sticka upp mot skyn.

Det var på 1880-talet som arkitekten Antoni Gaudí påbörjade detta mästerverk, fullproppad med detaljer och kyrkan är pompös såväl utifrån som inifrån, fast på två helt olika sätt.

Redan i ofärdigt skick är det klassat som ett världsarv och kyrkan är Barcelonas stora sevärdhet.

8. Vågigt och vågat - Sydafrika

Herrens vägar är outgrundliga, sägs det ibland. Kanske gäller det även den kyrkliga arkitekturen? Tycker man att kyrkor ska våga tänka nytt och ta ut svängarna är det till Sydafrika man ska åka. Bosjes kapell, från 2016, är placerad naturvackert mitt i en vingård med bergen som tornar upp sig i bakgrunden. Det är inte bara en visuell pärla, utan rad bibliska referenser finns inbyggt i kapellet, där huvudinspirationen kommer från en psalm om att söka skydd under Guds vingar.

9. Världens största kyrka - Elfenbenskusten

Basilique Notre-Dame de la Paix

Det är ganska besynnerligt att världens största kyrka, i alla fall enligt Guinness rekordbok, har byggts upp i ett litet land i Västafrika, där islam för övrigt är den största religionen.

Men Elfenbenskustens tidigare president Felix Houphouët-Boigny fick idén, och sedan smälldes den här gigantiska kyrkan upp en bra bit från några större befolkningscentran.

Kyrkan invigdes år 1990 och en mindre församling finns på plats och firar sina gudstjänster i denna mäktiga kyrka som skulle kunna rymma en folksamling på 18 000 människor. Kyrkan har byggts med Peterskyrkan i Rom som förebild och en förhoppning om att det skulle bli ett stort pilgrimsmål för katoliker i Afrika.

10. Kyrkan som kommer fram ur vattnet - Indien

Shettihalli rosary church

Det händer då och då att kyrkor försvinner under vatten. I vissa fall går det fortfarande att se ett kyrktorn sticka upp. Med tanke på att vattennivån på sina håll kan variera kan dessa “vattenkyrkor” dyka upp för att sedan försvinna.

En sådan spektakulär kyrka är Shettihalli rosary church i Indien, byggd på 1860-talet av franska missionärer. Efter ett dammbygge gick det inte längre att driva verksamhet där och kyrkan är sedan länge övergiven som gudstjänstlokal.

Däremot har den blivit en stor sevärdhet, då den under monsunregnen hamnar under vatten för att sedan titta fram och stå på fast mark under andra delar av året.

11. Den katolska högborgen - Vatikanstaten

Aposteln Petrus ska ha begravts på platsen där Peterskyrkan i dag står. Det är den katolska kyrkans huvudkyrka och är en av de mäktigaste heliga rum som världen har någonsin har skådat. Sevärdheterna avlöser varandra inuti denna helgedom, som även är ett av Roms stora turistmål. Kyrkan färdigställdes på 1600-talet och är en av världens största och mest uppmärksammade kyrkor.

12. Kyrka i militärisk stil - USA

Det ser ut som 17 tätt ihoppackade stridsflygplan som sticker upp sina spetsar mot skyn. Cadet church stod färdig 1962 och används av den amerikanska militären. Inte bara som kyrka, utan i byggnaden finns en rad olika bönerum inhysta, där olika religiösa traditioner samsas under samma tak.

När den byggdes ansågs kyrkan som ganska kontroversiell, med sin annorlunda arkitektur. Men med årens lopp verkar kritiken ha försvunnit och numera är det en kyrka som folk vallfärdar till för att beskåda.

13. Skelettkyrkan - Tjeckien

Den här kyrkan kanske ses som alltför morbid av många betraktare. Men i den tjeckiska staden Kutna horá finns ett katolskt kapell inrett med tiotusentals skelettdelar från människor, där alla kroppens olika skelettdelar ska finnas på plats.

Kapellet är från 1870-talet, men flera av skeletten är äldre än så. Berättelsen om denna märkliga kyrka börjar redan med en resa till Jerusalem på 1200-talet.

Skelettkyrkan har blivit en av Tjeckiens stora turistattraktioner, men som sagt, för många troende är denna kyrka alltför morbid för att ha som bönerum.

14. Kapellet i det uråldriga trädet - Frankrike

“Chêne Chapelle” ligger i i staden Allouville-Bellefosse i norra Frankrike och den 15:e augusti brukar folk samlas vid det gamla trädet som blivit ett pilgrimsmål.

Det har pekats ut som Frankrikes äldsta träd, uppemot tusen år gammalt, och det finns fullt av myter och legender runt det. Efter ett blixtnedslag blev trädet ihåligt och i slutet på 1600-talet byggdes två kapell uppe i trädet.

“Chêne Chapelle” ligger i i staden Allouville-Bellefosse i norra Frankrike och den 15:e augusti brukar folk samlas vid det gamla trädet som blivit ett pilgrimsmål.

I dag stöttas hela bygget upp för att inte rasa samman. Men fortfarande hålls det då och då gudstjänster inne i trädets kapell, hur rangligt det än ser ut.

15. Saltkatedralen i underjorden - Colombia

Katedralen i Zipaquirás saltgruva i Colombia är belägen cirka 200 meter under marken.

Att gruvarbetare vill be om Guds beskydd kanske inte är så konstigt då arbetet i många fall är förenat med livsfara. I flera gruvor finns det bönerum, i flera fall riktiga kyrkor. Men katedralen i Zipaquirás saltgruva i Colombia är något utöver det extra. 200 meter under marken har detta mäktiga kyrkorum karvats ut.

Saltgruvan är numera övergiven, men “Catetral del sal” används för fullt. Kyrkan har blivit en av Colombias stora sevärdheter, men har också blivit ett populärt pilgrimsmål och den används också för gudstjänster.

16. Kyrkan med sikte på rymden - Island

När världens märkligaste byggnader ska koras händer det då och då att Hallgrímskirkja på Island föreslås. Den tornar upp sig som någon slags rymdraket i sten, även om inspirationen är hämtad från den speciella isländska naturen.

Ful eller fantastisk, omdömena varierar. Kyrkans arkitektur döms ut av vissa, men har samtidigt pekats ut som en av de vackraste gudstjänstlokalerna av andra. Denna lutherska helgedom tog 41 år att bygga och stod färdig 1986. Kyrkan är ett av Islands viktigaste landmärken och uppe på toppen är utsikten spektakulär.

17. Den sönderbombade kyrkan som fick ny skrud - Tyskland

Det här var till en början en ganska ordinär kyrka, invigd i slutet av 1800-talet i Berlin. Men 1943, mitt under andra världskriget, träffades den i en bombräd och stora delar av kyrkan blev förstörd.

Efter krigsslutet blev det en debatt om vad man skulle göra, riva eller bygga upp igen? Resultatet blev att låta resterna av den gamla kyrkan stå kvar, samtidigt som man byggde vidare med en helt ny design. I dag är “Kejsar Wilhelms minneskyrka” en stor sevärdhet i Berlin med sin mix mellan gammalt och nytt, trasigt och helt.

Denna kyrka är också ett minnesmärke över andra världskrigets fasor och en symbol för fred och försoning. Här finns bland annat en minnesplats över de martyrer inom den protestantiska tyska kyrkan som stod upp mot nazismen.

18. Klostret vid ruinens brant - Turkiet

1 200 meter ska det vara ned till marken när man blickar ner mot stupet från Sumela-klostret. Klostret är placerat mitt i en brant klippa uppe i de turkiska bergen och helt riskfritt är det inte, år 2015 stängdes klostret av för besökare på grund av säkerhetsrisker då stenar började lossna.

Klostret har en lång historia som går tillbaka till 300-talet och de tidiga eremiterna i kristendomens historia. Genom århundradens lopp har man rivit och byggt nytt på den här något otillgängliga platsen.

Till en början låg detta kloster i kristendomens kärnområde, men numera är det islam som dominerar i Turkiet. Men för många ortodoxt troende är detta kloster ett viktigt pilgrimsmål.

19. Kyrkan inne i isen - Sydpolen

Den kyrka som ligger längst söderut på jordklotet är en den katolska kyrkan som byggdes 1979 vid den argentinska forskningsbasen Belgrano II

Även på några av världens mest ogästvänliga platser har kyrkor byggts upp. Så även på iskalla Sydpolen, som sammanlagt härbärgerar åtta kyrkor tack vare olika långvariga vetenskapliga expeditioner.

Den kyrka som ligger längst söderut på jordklotet är en den katolska kyrkan som byggdes 1979 vid den argentinska forskningsbasen Belgrano II. Inte bara kyrkans placering är spektakulär, utan också dess material. Kyrkan har nämligen huggits ut inuti isen.

20. Skepp ohoj med Jesus - Indien

St. Theresas Church "ship Church" near Kanjani, Thrissur

Den indiska delstaten Kerala har blivit något av en experimentverkstad när det gäller att bygga annorlunda kyrkor. En av de mest omtalade är St. Theresa’s Ship Church i staden Eravu. Som namnet antyder så är kyrkan byggd som en båt, nästan som att någon vill återbygga Noas ark mitt på torra land, även om det är Jesus som står i fören.

Kyrkan blir så klart extra spektakulär då ljusshowen åker på, där det blinkar och lyser värre än värsta julbelysningen du någonsin kan tänka dig.

Fler artiklar för dig