Dagen Play

DagenPlay: Vaccinationsglädje när Birgit fick sin första spruta

85-åriga Birgit Eriksson höjer näven i skyn i en segergest när hon kliver ut från vårdcentralen. Den här kvällen valde hon bort ett bibelstudium via Zoom för en coronavaccination.

Mörkret har fallit och det har samlats ett mindre gäng i det kvavt upplysta centrumområdet. Men det är inte rastlösa ungdomar som står och hänger och blänger, så som det ofta ser ut.

Nej, här är det människorna från de gråhårigas rike som letat sig ut från sina corona-gömslen. De har samlats utanför vårdcentralen i Stuvsta centrum i Huddinge. Äntligen är det dags för coronavaccinationen. Även om gången kan vara lite krum och en och annan krycka kan behövas på färden är det ändå som att släppa ut kor på grönbete.

Underbart och efterlängtat

En av dem som fått tid för vaccination är 85-åriga Birgit Eriksson.

– Underbart. Efterlängtat. Det här kommer att förändra mitt liv, säger hon kortfattat strax innan hon ska ta klivit in för att ta sprutan.

– Jag har suttit i min lägenhet ett helt år. Praktiskt taget.

Så det här är historiskt?

– Ja, för mig är det. Jag vill träffa mina barn, mina barnbarn och mina tio barnbarnsbarn.

Innan hon går in på vårdcentralen hinner hon berätta att den här kvällen skulle hon egentligen ha deltagit på ett bibelstudium. Det skulle ske digitalt via Zoom där de skulle fördjupa sig i Hebreerbrevet.

– Men coronavaccinet går före Hebreerbrevet, konstaterar Birgit och går in genom dörren.

Birgit Eriksson med munskydd.

Fem procent

Omkring 700 000 svenskar, 5,5 procent av befolkningen, har hittills vaccinerat sig. En tredjedel av dem har redan fått sin andra spruta.

I detta tidiga skede är det främst de äldre som prioriterats, där äldreboendena var först ut. Situationen ser lite olika ut i landet, då det är de 21 regionerna som ansvarar för vaccinationen, men målet är satt att alla ska ha blivit vaccinerade före midsommar.

Uppstånden till påsken

Efter en stund kliver Birgit Eriksson ut från vårdcentralen. Hon sträcker höger näve i skyn i en segergest.

– Nu kan jag gå vart jag vill, säger hon först lite kaxigt.

Men riktigt så enkelt är det så klart inte. Spruta nummer två ligger fyra veckor framåt i tiden och efter det ska vaccinet hinna verka i några veckor också, så den efterlängtade friheten är inte riktigt här ännu.

– Så jag får fira med måtta, säger Birgit när hon sansat sig något.

Men lagom till påsken, räknar hon ut, då kanske det är klart. Då kan hon återuppstå från sin coronaisolering.

Birgit eriksson och Jacob Zetterman utanför Stuvsta vårdcentral.

Vill träffa barnbarnsbarnen

När Dagen träffade Birgit senast satt hon glädjesprudlande inne i Södertörnskyrkan i Huddinge centrum. Det var i slutet av augusti, smittspridningen var låg och församlingen hade på prov börjat välkomna folk in till gudstjänsterna igen utifrån 50-gränsen som då gällde.

Birgit Eriksson hade inte varit i kyrkan på flera månader och beskrev det som en högtidsstund. Men den blev mycket kortvarig och det dröjde inte länge förrän kyrkan stängde gudstjänsterna och allt blev helt digitalt igen.

Men nu finns hoppet att snart få träffa folk igen, kanske att till och med få studera Hebreerbrevet i kyrkan i stället för via Zoom.

– Det är så mycket man har avstått från under året som gått, konstaterar Birgit.

– När jag fyllde 85 skulle min dotter komma från Amerika, det blev inget.

Så vad drömmer du om att få göra?

– Att jag ska kunna åka ner till min bror som bor i Göteborg. Sedan vill jag träffa mina barnbarn och mina tio barnbarnsbarn, säger Birgit drömmande innan hon sätter sig i bilen och åker hem.

---

Fakta: Coronapandemin i Sverige

  • 12 798 personer hade den 25 februari avlidit i covid-19 i Sverige.
  • Nu fruktar experterna att en tredje smittvåg kan vara på väg in.
  • Samtidigt har vaccinationen börjat komma i gång, där drygt 5 procent av befolkningen har fått ta en spruta.

---

Fler artiklar för dig